Elhagyják Irakot az ENSZ-ellenőrök

Kivonják Irakból az ENSZ fegyverzetellenőreit. A 60 ellenőrre és a 80 főnyi ENSZ-személyzetre már vár a repülőgép a bagdadi reptéren. A gép útját kitüntetett figyelemmel kíséri az USA légiereje.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn arról tájékoztatja a BT-t, hogy kivonják a fegyverzetellenőröket Irakból - közölte egy ENSZ-tisztviselő.

Az Egyesült Államok vasárnap késő éjjel javasolta az ellenőrök kivonulását. Hans Blix, az ellenőrök vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ munkatársai addig maradnak, amíg van esély a békére. A béke lehetőségét az amerikai-brit-spanyol hármas döntése végleg elvetette, miután közöltéák, nincs szükségük újabb ENSZ-határozatra a háborúhoz, ezért nem lesz szavazás a BT-ben.

Az ENSZ-ellenőrök repülőgépe már útra készen várakozik a Szaddám Huszein nemzetközi repülőtéren Bagdad mellett, hogy elszállítsa a 60 ellenőrt és a 80 főnyi egyéb ENSZ-személyzetet Irakból. Az ellenőrök Bagdadban és az északon fekvő Moszulban állomásoztak.

Az Egyesült Államok megígérte, hogy megfigyelő repülőgépei kitüntetett figyelemmel kísérik majd az ENSZ gépének útját.

Hans Blix szerint az ENSZ munkatársainak 24-48 órára van szükségük ahhoz, hogy elhagyják az országot. Az ellenőrök csalódottak, mivel arra számítottak, hogy munkájukkal elősegíthetik a válság békés rendezését - írja a CNN.

KAPCSOLÓDÓ CIKK