Pert indított hét iraki család idősebb George Bush volt amerikai elnök, valamint három másik egykori és jelenlegi amerikai vezető ellen. A panaszosok azért kezdeményezték az eljárást, mert több hozzátartozójuk életét vesztette az 1991-es Öböl-háború idején, amikor bombatámadás ért egy civil óvóhelyet.

Hét iraki család kedden pert indított Belgiumban idősebb George Bush volt amerikai elnök és három további amerikai vezető ellen az 1991-es Öböl-háborúban elkövetett bűncselekmények miatt. A panaszosoknak több hozzátartozója életét vesztette egy 1991. február 13-i akció során, amikor egy civil óvóhelyet ért bombatámadás. A támadásnak összesen 403 civil halottja volt. Az érintett családok közül jelenleg kettő Belgiumban él.

A keresetben az idősebb Bush mellett érintett Dick Cheney jelenlegi alelnök, Colin Powell külügyminiszter, aki az Öböl-háború idején vezérkari főnök volt, valamint Norman Schwarzkopf tábornok, a "Sivatagi vihar"-hadművelet egykori parancsnoka - közölte az AFP-vel a felpereseket támogató Patrick Moriau belga szocialista párti képviselő.

A pert a belga "egyetemes illetékességi törvény" alapján indították. A törvény értelmében a belga igazságszolgáltatásnak joga van eljárást indítani háborús bűnösök, az emberiesség elleni bűntettek és népirtások gyanúsítottjai ellen, függetlenül az elkövetés színhelyétől, valamint az elkövetők és áldozatok nemzetiségétől. A hivatalban lévő államfők, kormányfők és külügyminiszterek mandátumuk idején mentességet élveznek - jegyzi meg a francia hírügynökség.