Újabb brit kormánytag távozott Irak miatt

Robin Cook meghatározó munkáspárti politikus távozása után egy államtitkár is bejelentette, hogy kilép a brit kormányból. A lemondások miatt várhatóan egyre több munkáspárti képviselő lázad fel Tony Blair kormányfő Irak-politikája ellen. Ezzel veszélybe kerülhet az iraki katonai akció brit parlamenti támogatása is. Gerhard Schröder német kancellár kedd délelőtt közölte: Szaddám Huszein nem jelent akkora veszélyt, ami miatt megérné háborút indítani.

A brit kabinet egyik legtekintélyesebb tagja után egy másodvonalbelinek számító kormánytag is lemondott kedden az új ENSZ-határozat nélküli iraki háború ellen tiltakozva. Lord Hunt of Kings Heath, az egészségügyi minisztérium államtitkára kedd délelőtt jelentette be a londoni rádióban, hogy távozik a kormányból. A főrendi politikus közölte: nem tudja támogatni az Irak elleni, most már biztosnak látszó háborút új biztonsági tanácsi határozat nélkül.

Előzőleg a brit kabinet egyik nehézsúlyú tagja, Robin Cook volt külügyminiszter, az alsóház többségi kormánypárti frakciójának befolyásos vezére jelentette be távozását a kormányból, ugyanezen okból. Cook lemondása sokkal nagyobb károkat okozhat Tony Blair miniszterelnöknek és kormányának, mint Lord Hunté, mivel a veterán baloldali politikusnak rendkívüli befolyása van a pártban és a frakcióban.

Robin Cook, aki hétfő éjjel megsemmisítő kritikát mondott a jelenlegi munkáspárti kormány iraki politikájáról, kedd délelőtt a BBC-nek azt mondta: a brit parlament alsóházát gyakran éri az a vád, hogy már nem foglal el központi helyet a brit politika alakításában. A kedd éjjel kezdődő szavazási procedúra alkalmat teremt ennek cáfolatára, ha a ház "a sarkára áll, és nem engedi a brit hadsereget egy olyan háborúba, amelyet sem Nagy-Britannia fő szövetségesei, sem lakosságának többsége nem támogat" - mondta.

Az alsóház 411 fős munkáspárti frakciója egy hónapja már fellázadt a kormány ellen, amikor a kabinet Irakról szóló elvi indítványával szemben 122 képviselő saját háborúellenes indítványt terjesztett be és szavazott meg. Ez volt a modern brit politikatörténet eddigi legnagyobb kormánypárti lázadása az alsóházban. A kedd éjjelre, illetve szerda hajnalra várt "éles" szavazáson, amelyen a hadsereg háborúba küldéséről kell voksolni, egyes várakozások szerint még nagyobb zendülés várható a Munkáspárt padsoraiban, különösen Robin Cook lemondása és nyilatkozatai után.

A parlamenti matematika szerint 165 kormánypárti képviselőnek kell a kormány ellen szavaznia ahhoz, hogy a kabinet a háborút támogató konzervatív ellenzék voksaira szoruljon, ami önmagában is erősen kikezdené a kormány státusát. Ha legalább 245 munkáspárti törvényhozó nemmel szavaz, a kormányindítvány - és ezzel valószínűleg a kormány is - megbukik, mert ebben az esetben már a tory voksok sem lennének elegendőek a többséghez.

A kormányzó Munkáspárt és a kabinet vezetői ezért kampányt kezdtek az alsóházi képviselők meggyőzésére. Kedd délelőtt a kormány több vezetője, köztük Jack Straw külügyminiszter és John Prescott miniszterelnök-helyettes telefonos kampányba kezdett, egyenként győzködve a munkáspárti képviselőket az "igen" voksért.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK