A politikai mérsékletességéről ismert palesztin politikust, Mahmud Abbaszt választotta a parlament a palesztinok első miniszterelnökévé. Abbasz még nem nyilatkozott, hogy elfogadja-e a tisztet.

Rámalláhból származó hírek szerint Abbasz kinevezését a palesztin elnök Jasszer Arafat tolmácsolta, maga a politikus még nem nyilatkozott új posztjáról.

A miniszterelnöki poszt létrehozását a palesztin parlament egy nappal ezelőtt ratifikálta. A hivatal létrehozásával megnyirbálták Arafat jogkörét. A miniszterelnöki poszt létrehozását nemzetközi kérésre, az izraeli békefolyamat követelményeként hajtották végre.

Abbasztól fontos reformokra számít a palesztinok és a környező országok politikai ereje. Legfontosabb célként a korrupció és a militáns terrorista csoportok megfékezését várják az első miniszterelnöktől.

Abbasz, aki 1993-ban az izraeli békefolyamat fő megálmodója és megalkotója volt még nem nyilatkozott, hogy elfogadja-e a kinevezést. A politikus, mint korábban hangoztatta először meg szeretne győződni, hogy a poszt nem csak kirakatpolitikát takar - írja a Reuters.