Az első atípusos tüdőgyulladás Romániában

Regisztrálták az első atípusos tüdőgyulladást Romániában. A beteg nemrég Kínában járt, jelenleg a bukaresti járványkórházban fekszik. Maszkkal, fertőtlenítővel látták el a romániai repterek személyzetét, orvosok vizsgálják a "gyanús" utasokat a bukaresti, a kolozsvári, az aradi és a temesvári repülőtéren is.

Egy 34 éves bukaresti nőt ápolnak a román fővárosban az atípusos tüdőgyulladás tüneteivel - közölték szerdán román hírforrások. A nő a múlt hét elején tért haza Kínából, ahol egy hetet töltött. Az elmúlt napokban észlelte magán az ismeretlen eredetű betegség tüneteit - láza volt, száraz köhögésre, légzési zavarokra és fejfájásra panaszkodott -, s ezért kórházba ment, ahol az orvosok megállapították a súlyos akut légúti szindrómát (SARS).

A beteget jelenleg a bukaresti Matei Bals járványkórház elkülönített részlegén kezelik, és a vele érintkező személyeket is megfigyelés alatt tartják. A bukaresti járványkórházban hétfőn is jelentkezett egy SARS-gyanús személy, aki korábban szintén Kínában járt, de az orvosok megállapították, hogy tüneteit nem az Ázsiából indult járvány okozta.

Romániában már a hét elején a járvány terjedését akadályozó óvintézkedéseket vezettek be: a járványkórházakban külön kórtermeket különítenek el a SARS-gyanús személyek számára. Minden romániai nemzetközi repülőtéren védőmaszkkal és fertőtlenítőszerekkel látták el a személyzetet. Romániába egyedül a Bukarest és Peking közötti járaton érkeznek menetrend szerinti repülőgépek Ázsiából. A bukaresti Otopeni nemzetközi repülőtéren tájékoztatják a betegség tüneteiről a járat Pekingből érkező utasait, akiknek részletes kérdőívet kell kitölteniük egészségi állapotukról.

A kérdőív kitöltése a kolozsvári repülőtéren is kötelező. Az aradi nemzetközi repülőtér vezetése a légi kikötő orvosi rendelőjét új gyógyszerkészletekkel látta el, főként antibiotikumokkal. A temesvári repülőtér orvosai is átvizsgálják azokat az utasokat, akik az ázsiai országokból, illetve Kanadából érkeznek.

Az atípusos tüdőgyulladás-járványt kiváltó, igen virulens új kórokozó eddig legalább tíz áldozatot szedett világszerte, s eddig több mint 500 embert fertőzött meg. A betegség sorozatos felbukkanására az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a múlt szombaton hívta fel a figyelmet. A fertőzés a vietnami Hanoi városából indult. Az eddigi fertőzések zöme Vietnam, Hongkong, Szingapúr és Kína területére esik, de a kórokozó felbukkant már Kanadában, Ausztráliában, Thaiföldön, Nagy-Britanniában, Németországban, Izraelben és Szlovéniában is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK