A brit és a spanyol konzulátusok után a nápolyi magyar tiszteletbeli konzulátust is a különlegesen védendő objektumok közé sorolta az olasz rendőrség. Az intézkedést azután hozták, hogy szerdán globalizációellenes békés tüntetők foglalták el az épületet, így tiltakozva az ellen, hogy Magyarország is támogatja az Egyesült Államok iraki háborúját.

Harminc-negyven olasz globalizációellenes fiatal foglalta el szerda délelőtt Magyarország nápolyi tiszteletbeli konzulátusát, tiltakozva az ellen, hogy Magyarország is támogatja az Egyesült Államok iraki háborúját. A római magyar nagykövetségen elmondták: bár a titkárnő nem akarta beengedni az olaszországi globalizációellenes mozgalomhoz tartozó fiatalokat, a tiltakozók ezt figyelmen kívül hagyva behatoltak a hivatali helyiségbe. Odabent békésen viselkedtek, nem okoztak semmiféle anyagi kárt.

A titkárnő értesítette a nápolyi tiszteletbeli konzult, aki az említett akció pillanatában éppen egyetemi előadást tartott. Ő értesítette a rendőrséget, amíg pedig a hatóságok ki nem értek a helyszínre, addig a professzor találkozott az engedély nélkül behatolókkal. A tiszteletbeli konzul elbeszélgetett a fiatalokkal a magyar-olasz kapcsolatokról, elmondva nekik, hogy Magyarország nincs háborúban Irakkal, csupán a szövetségi viszonyból fakadóan bocsátja rendelkezésre légterét és katonai támaszpontjait Szaddám Huszein iraki elnök lefegyverzése érdekében. Eközben megérkeztek a rendőrök, akik erő alkalmazása nélkül kivezették a tüntetőket az épületéből.

Az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint a globalizációellenes "engedetlenek" csoportját a mozgalom egyik ismert egyénisége, Francesco Caruso vezette. A hírügynökség szerint a tüntetők dokumentumot nyújtottak át a tiszteletbeli konzulnak, s abban "elítélték a magyar részvételt a készülő konfliktusban". A brit és a spanyol konzulátusok már különlegesen védendő objektumok a délolasz városban, de a mostani eset után a magyar tiszteletbeli konzulátust is bevonják a fokozottan védendő épületek körébe - közölte az olasz rendőrség.