Egy hongkongi hotelből indult a tüdőgyulladás

Egy hongkongi szállodából terjedt el a halálos áldozatokat is követelő új típusú tüdőgyulladás. A hotelbe egy fertőzött kínai orvos vitte be a kórokozót. Az ott tartózkodó vendégek közül hatan elkapták a betegséget.

A hongkongi egészségügyi hatóságok azt gyanítják, hogy az új típusú tüdőgyulladás egy hongkongi szállodából terjedt el, ahol februárban egy fertőzött kínai orvos szállt meg. A vendégek közül hat embert fertőzött meg, mindannyian a szálloda 9. emeletén laktak.

A WHO adatai szerint világszerte 264 ember kapta el a fertőzést, és 9-en - más források szerint tízen, illetve tizenegyen - vesztették életüket a betegség miatt. A megbetegedések túlnyomó része Hongkongban, Vietnamban és Szingapúrban fordult elő.

A súlyos akut légúti szindrómaként (SARS) is emlegetett betegség magas lázzal, száraz köhögéssel kezdődik, és hamarosan légzési nehézségekhez vezet. Emiatt a betegek jelentős részét lélegeztetőgépre kell kapcsolni a tünetek jelentkezésétől számított ötödik napon.

A hongkongi orvosok tegnap megtalálták a kórokozót, ami lehetővé teszi az oltások és a gyógyítás kidolgozását, de ez még jó ideig eltarthat. Önmagában az is fontos azonban, hogy már tudni, vírusról van szó és hogy az melyik családhoz tartozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK