Újabb három haláleset a rejtélyes tüdőkór miatt

Az Ázsiában felbukkant titokzatos tüdőgyulladásnak újabb áldozatai vannak, miután a betegségben meghalt két vietnami ápolónő és egy Vietnamban dolgozó francia orvos is. Ezzel 22-re emelkedett a betegségben elhunytak száma. Szingapúrban 740 embert helyeztek karanténba a kór miatt.

Újabb három áldozata van világszerte az atípusos tüdőgyulladásként, illetve súlyos akut légúti szindrómaként (SARS) ismert betegségnek. Legutóbb egy vietnami nővér vesztette életét, nem sokkal korábban pedig egy szintén vietnami ápolónő és egy francia orvos halt meg egy - jelentette a BBC. Ezzel 22-re nőtt azok száma, akik a rejtélyes betegség következtében haltak meg.

A betegséget valószínűleg mindhárom újabb áldozat egy vietnami kórházban kezelt amerikai üzletembertől kapta el. Az üzletember, akinél februárban diagnosztizálták a titokzatos kórt, végül egy hongkongi kórházban halt meg.

Hongkongban jelenleg 260 embert kezelnek kórházban a betegséggel. A járványos atípusos tüdőgyulladás tüneteivel kórházba került a hongkongi kórházak vezetőségének elnöke is, aki az elmúlt hetekben a kórházakat járta, és részt vett a gyógyító munka szervezésében.

A hongkongi orvoskamara vezetője bírálta a város vezetését, mert szerinte nem tesz eleget a betegség terjedésének megakadályozására. Véleménye szerint Hongkongban kötelezővé kellene tenni mindenki számára a sebészmaszk viselését, és két hétre be kellene zárni az összes iskolát.

Hongkongi orvosok továbbra is azt hangoztatják, hogy a módszerük, amellyel a betegséget kezelik - ribavirin nevű vírusölő gyógyszer, illetve szteroidok - a legtöbb beteg esetében hatásos, ha a kezelést korán elkezdik.

Szingapúrban a hatóságok 740, gyanús tüneteket mutató embert helyeztek karanténba. A vesztegzár alá került személyeknek tíz napon át otthon kell maradniuk, és minimumra kell csökkenteniük kapcsolataikat más emberekkel.

Azokat, akik megszegik a karantén szabályait, az első esetben 5000 szingapúri dollárnak megfelelő összegre büntetik, a visszaesők pedig már tízezer dolláros büntetésre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK