Folyamatos légi járőrözés New York felett

Az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte, hogy újítsák fel a huszonnégy órás légi járőrözést New York felett. A belbiztonsági minisztérium illetékes államtitkára azt állítja, hogy nem egy konkrét figyelmeztetés miatt döntöttek erről, hanem az iraki háború miatt megnőtt kockázatot akarják így kiküszöbölni.

Hétfő óta Blackhawk típusú helikopterek és Cessna Citation felderítő repülők járőröznek 50 kilométeres sugarú körben az amerikai megapolisz három repülőtere - a Kennedy, a La Guardia és a Newark - felett. Asa Hutchinson, a belbiztonsági minisztérium illetékes

államtitkára a The New York Times keddi számában azt mondta: az intézkedés nem konkrét veszéllyel függ össze, egyszerűen ki akarják küszöbölni a merényletek kockázatát az iraki háború idején. Az amerikai titkosszolgálatok adatai szerint az al-Kaida terrorszervezet megpróbál merényleteket végrehajtani az iraki háború alatt, és New Yorkot továbbra is kiemelt célpontnak tekinti.

New York, Washington és más amerikai nagyvárosok légterének folyamatos ellenőrzését a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után rendelte el a kormány. New Yorkban 2002 elején függesztették fel az állandó légi járőrözést.

A légi ellenőrzés nagyon sokba, heti 50 millió dollárba került, ezért választották most az F-16-os vadászgépek helyett a Blackhawkot és a Cessnát. Gyanú esetén a pilóták riasztják a légierő legközelebbi támaszpontját, ahonnan azonnal útnak indítják a harckészültségben álló vadászgépeket.