Kínában 34 áldozata van a rejtélyes tüdőkórnak

Kínában is terjed az atípusos tüdőgyulladásként ismert betegség. Meg nem erősített hírek szerint az országban már 34-en vesztették életüket a kór miatt, és történtek halálesetek a fővárosban, Pekingben is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Kínán kívül eddig 500 ember fertőződött meg a betegséggel.

Az eddigi információk szerint Kínában is egyre több áldozatot szed az atípusos tüdőgyulladásként ismert rejtélyes betegség. A BBC jelentése szerint Kínában 34 ember vesztette életét, feltehetően a kór miatt. Ha bebizonyosodik, hogy ezeket a haláleseteket is a betegség okozta, akkor azzal világszerte legalább ötvenre növekszik az atípusos tüdőgyulladásban elhunytak száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a betegség egyértelműen jelen van az ország déli Guangdong tartományában. Az esetek kivizsgálására Kínába utazott a WHO egyik munkatársa, Meirion Evans, aki az AP hírügynökségnek azt mondta: minden jel arra utal, hogy ugyanarról a betegségről van szó, amely más ázsiai országokban is felbukkant.

A kínai hatóságok közölték, ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, amit az is bizonyít, hogy Guangdong tartományban nem bukkantak fel újabb esetek.

A WHO adatai szerint Kínán kívül legalább 500 ember fertőződött meg a betegséggel. Halálesetről érkezett hír Szingapúrból is, ahol több mint 700 embert már karanténba zártak. Hongkongban mintegy 50 iskolát bezártak, miután kiderült, hogy már 290 ember kapta el a betegséget.

A súlyos akut légúti szindrómaként (SARS) is emlegetett betegség magas lázzal, száraz köhögéssel kezdődik, és hamarosan légzési nehézségekhez vezet. Emiatt a betegek jelentős részét lélegeztetőgépre kell kapcsolni a tünetek jelentkezésétől számított ötödik napon. A hongkongi orvosok már megtalálták a kórokozót, ami lehetővé teszi az oltások és a gyógyítás kidolgozását, de ez még jó ideig eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK