Leszerelnek a szerb vörössapkások

A szerb belügyi elit egység tagjai, az úgynevezett vörössapkások szerdán leadták fegyvereiket, levetették zubbonyaikat, és sorra elhagyják a vajdasági Verbász melletti kulai laktanyájukat - jelentette a helyszínről a belgrádi tömegtájékoztatás. A kormány kedden oszlatta fel az elit egységet, mert kapcsolatba hozhatók a szerb miniszterelnök állítólagos gyilkosaival.

A késő délutáni órákban közel negyven, civil ruhába öltözött vörössapkás hagyta el a kulai kiképzőközpontot, de egyikük sem nyilatkozott a sajtónak. A Beta hírügynökség kormányhoz közeli forrásokból úgy tudja, hogy kivétel nélkül minden vörössapkás beszolgáltatta fegyverét, leadta egyenruháját, jelvényeit.

A szerb rendőrség hétfőn elfogta a vörrösapkások parancsnokhelyettesét, Zvezdan Jovanovicot azzal az alapos gyanúval, hogy ő gyilkolta meg Zoran Djindjic néhai miniszterelnököt. A gyilkosság kapcsán őrizetbe vették az osztag egyik tagját, illetve parancsnokát is. A kormány ezután kedd este úgy döntött, hogy azonnali hatállyal feloszlatja a belügyi elit egységet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK