Az uniós csatlakozást ellenző Szabad Magyarországért Mozgalom exit poll felmérésre készül az április 12-i népszavazás napján. A tervek szerint a szavazókörök közelében tartózkodó önkéntesek minden távozó szavazótól megkérdezik, hogy igennel vagy nemmel szavaztak-e a csatlakozásra. A mozgalom szerint minderre azért van szükség, hogy leleplezhessék az esetleges csalásokat.

Az SZMM munkatársa, Debreczeni Dóra szerint az exit pollra azért van szükség, hogy le lehessen leplezni az esetleges csalást. A mozgalom szerint ugyanis, ha a népszavazás hivatalos eredménye és az általuk végzett felmérés adatai között túl nagy lesz a különbség, akkor az azt jelentheti, hogy manipuláció történt.

Debreczeni elmondta, számításaik szerint mintegy 8 ezer emberre van szükség ahhoz, hogy mindenhol elvégezhessék a felmérést. A jelentkezőknek a szavazókörök reggeli nyitásától egészen az este kilencórás zárásig kell kérdezősködniük, bár Debreczeni szerint, ha elég aktivista lesz, akkor megoszthatják egymás között a munkát. A felméréshez önkénteseket várnak, a mozgalom ugyanis nem tud fizetést adni az elvégzett munkáért.

Kérdés, hogy hány szavazókörnél lesznek jelen az SZMM aktivistái. A mozgalom munkatársa szerint ugyanis nehezíti a szervezést, hogy az SZMM központjában csak bejövő telefonhívásokat tudnak fogadni, külön fővonal fenntartására ugyanis nincs pénzük. A nehézségek ellenére sokan keresnek meg bennünket, hogy jelezzék támogatási szándékukat - tette hozzá Debreczeni, aki egyelőre nem tudott semmilyen adatot mondani arról, hogy hányan jelentkeztek a felhívásukra.

A népszavazás ellenőrzésével kapcsolatos feladatoknak külön felelőse van Észak-Magyarországon, az Alföldön, Dél- és Észak-Dunántúlon. Az észak-magyarországi felelős, Csicsman Sándor az [origo]-nak elmondta, felhívásukra egyelőre nem sokan jelentkeztek, az ismeretségi körön belül azonban már többen jelezték, hogy részt vennének az exit poll felmérésben.

Csicsman elmondása szerint jelenleg nincs túl sok ideje a szavazás-ellenőrzés előkészítésére, mivel lefoglalja a különböző EU-val foglalkozó rendezvények szervezése. Valószínűleg csak a népszavazást megelőző napokban fog kialakulni a felmérésben részt vevő csapat - mondta Csicsman, aki ugyanakkor hozzátette: szerinte kevesen vannak, akik rááldoznák a szabadidejüket egy ilyen feladatra.