Ázsiában rohamosan terjed a halálos tüdőgyulladás

Hongkongban, Kínában és Szingapúrban tovább terjed a halálos, atípusos tüdőgyulladás. Hongkongban eddig 11, Kínában 34 embert ölt meg és több ezret megfertőzött a betegség. Hongkongban pénteken 58 új esetet jelentettek. Szingapúrban csütörtökről péntekre megduplázódott, 1514-re nőtt a karanténba zárt emberek száma.

Hongkong egészségügyi hatóságai pénteken figyelmeztették a lakosságot: számítania kell arra, hogy még több embert fog megbetegíteni a szomszédos kínai vidékről átterjedt atípusos tüdőgyulladás.

Hongkongban eddig 11 embert ölt meg a betegség. Pénteken 58 új esetet jelentettek, s ezzel összesen 425 embert utaltak kórházba. A védekezés során az iskolákat bezárták, a betegekkel közeli érintkezésben álló személyeket izolálják.

A város egészségügyi kormányzatának vezetője összehasonlította a heveny légúti tünetegyüttest (SARS) az évekkel korábban felbukkant "baromfi-influenzával", amely egészségügyi válságot és hat ember halálát okozta 1997-ben. A hat évvel ezelőtti kór miatt több millió csirkét vágtak le, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

A szomszédos Kína szerda estig 34 halálesetet jelentett be az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és összesen 806 megbetegedést, de a WHO illetékesei nem bíznak meg ebben az adatban. Kína pénteken ígéretet tett a világszervezetnek, hogy naponta ellátja a tartományokból beérkezett új adatokkal, és lehetővé teszi tudósainak, hogy csatlakozzanak a világ más részein e betegséggel foglalkozó szakértők munkájához.

Szingapúrban csütörtökről péntekre megduplázódott, 1514-re nőtt a SARS miatt karanténba zárt emberek száma. A betegség 86 emberen tört ki.

Tajvanon pénteken hivatalosan fertőző betegségnek minősítették az atípusos tüdőgyulladást, és ezzel megnyitották az utat az előtt, hogy erővel is elszigeteljék, karanténba zárják a fertőzésgyanús embereket. A szigetországban eddig 10 megbetegedést regisztráltak, de a veszélyeztetettség igen nagy, mert naponta tízezer utazó közlekedik Tajvan és Kína között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK