Szlovákia: ismét Bugár az MKP pártelnöke

Ismét Bugár Bélát választották a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökévé a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó magyar párt V. kongresszusának küldöttjei szombaton Révkomáromban. Bugár Béla a 319 küldött szavazatai közül 253-at szerzett meg.

Bugár Béla
Bugár Béla 1958-ban született, és 1982-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet Pozsonyban, a Szlovák Műszaki Egyetemen. Az 1989-es rendszerváltás óta van jelen Szlovákia politikai életében. Jelenleg, immár második alkalommal a szlovák parlament alelnöke. Nős, egy gyermeke van.

Bugár közel öt éve, azaz megalakulásától kezdve elnöke a pártnak. A Magyar Koalíció Pártja 1998-ban az addig három szlovákiai magyar párt egyesülésével jött létre, az akkori miniszterelnök, Vladimír Meciar választási győzelmét megelőzendő megfontolások alapján. Az 1998 őszén tartott választások igazolták, hogy a három magyar párt egyesülése indokolt volt: az MKP akkor kormányzati pozícióba került, majd négy ével később, a tavaly ősszel lezajlott választások nyomán ismét tagja lett a kormánykoalíciónak.

A munkáját az esti órákban fejező kongresszus küldöttjei nyilatkozatban szólították fel választóikat, hogy az európai uniós tagságról dönteni hivatott május 16-17-i népszavazáson mondjanak igent Szlovákia EU-csatlakozására.

Az alapszabályát is módosító MKP-nak a jövőben hárommal kevesebb alelnöke lesz. A pártelnök-helyettesi tisztséget a továbbiakban is Duka Zólyomi Árpád tölti be, és Duray Miklós marad a párt ügyvezető alelnöke. A harmadik alelnök és az MKP miniszteri klubjának alelnöke a jövőben is Csáky Pál miniszterelnök-helyettes marad. Alelnökké választották még Harna Istvánt, Szigeti Lászlót és Bauer Editet. Az MKP országos vezetésében egyetlen jelentős személyi változás történt: a párt országos tanácsának elnöke a jövőben nem Farkas Pál, hanem Komlósy Zsolt lesz. A párt parlamenti frakcióját a továbbiakban is Bárdos Gyula vezeti.