Öngyilkos merénylet egy izraeli kávéházban

Több tucat sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet vasárnap délelőtt hajtott végre egy palesztin öngyilkos terrorista az izraeli Netanja városban. A merénylő, aki életét vesztette, egy kávéház bejáratánál robbantotta föl magát. Hat embert életveszélyes állapotban vittek kórházba. Az akcióért az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget.

Öngyilkos merényletet követtek el vasárnap délelőtt az izraeli Netanja városban. A jelentések szerint a Tel-Avivtól 20 kilométerre északra fekvő város főterén robbantotta föl magát egy palesztin terrorista, a Caffé London nevű helyen. Szemtanúk szerint a biztonsági őrök nem engedték be a merénylőt a kávézóba, ezért a bejárat előtt - négy izraeli katona közelében - hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet.

Az izraeli katonai rádió közlése szerint a kávéház vendégei és a környéken tartozkodók közül ötvenen megsebesültek. Hat embert életveszélyes állapotban vittek kórházba. Az akcióért az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget. A merényletet, amelyben csak a 19 éves merénylő vesztette életét az Iszlám Dzsihád az iraki népnek ajánlotta.

Netanja városa a 2000 szeptemberében kirobbant második palesztin felkelés (intifáda) során gyakran volt célpontja palesztin öngyilkos merényleteknek. Feltehetőleg ehhez hozzájárult az is, hogy a város közel fekszik a ciszjordániai palesztin területekhez - írja az MTI. Ez az első öngyilkos merénylet Izraelben március 5. óta, amikor a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom egyik tagja 17 embert ölt meg az észak-izraeli Haifában egy autóbuszon végrehajtott robbantással.