Megint rakétát lőtt ki Észak-Korea

Kedd hajnalban újabb hajók elleni rakétát tesztelt Észak-Korea. A rövid hatótávolságú rakétához hasonlót március elején és februárban is kilőtt az ázsiai állam.

Újabb lőgyakorlatot hajtott végre hadihajók ellen bevethető, rövid hatótávolságú rakétával Észak-Korea kedden, közép-európai idő szerint hajnali négy óra körül.

A japán védelmi tárca szerint - Tokió már hetek óta kémműholdakkal figyeli az észak-koreai rakétafejlesztéseket - nem ballisztikus rakétával hajtottak végre lövészetet az északiak.

Phenjan legutóbb március 10-én, illetve február 24-is is hasonló, hadihajók ellen használható szárazföldi indítású rakétákkal hajtott végre kísérletet.

Észak-Korea tavaly felújította nukleáris programjait, s ez komoly nyugtalanságot keltett Dél-Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban is, de a jelenlegi rakétaindításoknak Washington nem tulajdonít túlzott jelentőséget, mivel ez a fegyver hagyományos és kis hatótávolságú.

Az amerikai szakértők elsősorban attól tartanak, hogy Észak-Korea tesztelheti (fejlesztés alatt álló) nagy hatótávolságú Taepodong-2 rakétáját is. Ez fejlettebb annál a rakétánál, amelyet 1998-ban Japán fölött a Csendes-óceánba küldött. Ha sor kerül a telepítésére, akkor egy kisebb töltettel elérheti az Egyesült Államok nyugati felét is. A jelenlegi rakétakísérlet, amelyre minden jel szerint kiképzési gyakorlat keretében került sor, nem sérti a Phenjan által a ballisztikus rakétaindításokra önként vállalt moratóriumot. 

A rakétaexport egyébként fontos bevételi forrása az elszegényedett Észak-Koreának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK