Továbbra sem veszélytelen az afganisztáni küldetés, az ENSZ békemissziójának résztvevőit, így a magyar orvoscsoportot is, hadurak támadásai, rakéták, aknák, különböző robbanószerkezetek veszélyeztetik - közölte pénteken Budapesten a magyar misszió hadműveleti főtisztje. A magyar egészségügyi kontingens második csoportja május elején indul Afganisztánba.

Afganisztánban a lakosság többsége belefáradt a háborúba, de továbbra sem veszélytelen a nemzetközi békemisszió, így a 11 magyar katona munkája - közölte Bőröndi Gábor őrnagy, a misszió hadműveleti főtisztje pénteken Budapesten. Az őrnagy szerint egyes hadurak még mindig csatáznak, és rakétatámadások, aknák valamint különféle robbanószerkezetek is veszélyforrást jelentenek.

Az őrnagy elmondta, március végén rakéta csapódott a békemisszió táborába, de szerencsére senki nem sérült meg. Arra a kérdésre, hogy az Afganisztánban szolgáló magyar kontingens el tudna-e látni hasonló feladatot a háború utáni Irakban, közölte: a magyar katonák képesek bármilyen katonai feladat elvégzésére. Bőröndi Gábor beszámolója szerint a Magyar Honvédség 742 katonája jelenleg 24 műveletben vesz részt világszerte, Nyugat-Szaharától a Balkánig. Az afganisztáni békemissziós kontingens feladata a közrend, a közbiztonság megteremtése, a nyugodt feltételek biztosítása a jövő évi választásokra. A magyarok egészségügyi feladatokat látnak el a kontingens keretei belül.

A magyar egészségügyi kontingens első csoportja, hat egészségügyi szakember és háromfőnyi kisegítő személyzet március 10-én érkezett meg Kabulba. A misszió két magyar törzstisztje már január vége óta a helyszínen tevékenykedik. Magyarországon már folyik a második csoport felkészítése: további négy orvos és kilenc egészségügyi szakember várhatóan májusban kezdi meg szolgálatát Kabulban.