Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint Magyarország európai uniós belépésének jóval kevesebb vesztese lesz, mint a csatlakozás esetleges elmaradásának lenne. Horváth Aladár cigány önkormányzati vezető nem tart a romák elvándorlásától.

Az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Kiss Péter elmondta: a kormányzat célja, hogy segítse az alacsony alkalmazkodó képességű társadalmi csoporthoz tartozókat, amire a Nemzeti Fejlesztési Terv is tartalmaz programokat.

A csatlakozás új esélyeket teremt a korábbi változásokhoz alkalmazkodni nem tudóknak, például a távmunka vagy a részmunkaidős foglalkoztatás révén - szögezte le a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Kitért arra is, hogy az uniós csatlakozást követő három évben körülbelül annyian mehetnek külföldre dolgozni mint jelenleg, ám ezt már legális formában tehetik. Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke soha korábban nem volt esélyt lát arra, hogy ne a modernizáció vesztesei legyenek a romák.

Magyarország úgy lehet emelkedő nemzet, hogy a leginkább emelkedésre szoruló romák is benne vannak - fogalmazott. Az OCÖ elnöke a legfontosabb feladatok között említette a roma gyerekek visszavezetését a "normális oktatási rendszerbe",  valamint a telepi szegregáció csökkentését. Kérdés nyomán kijelentette: nem tart a belépés után a cigányok tömeges elvándorlásától. A következő évek integrációs esélyei még inkább itthon tartják a romákat - mondta Horváth Aladár.