A moszkvai védelmi minisztérium magas rangú tisztségviselője szerint Oroszország kivonja békefenntartó alakulatait Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból. Az informátor szerint az orosz politikai és katonai vezetés már meg is hozta a döntést, és azt a technikai részletek tisztázása után napokon belül hivatalosan bejelentik.

A védelmi minisztériumi tisztségviselője azzal indokolta Moszkva döntését, hogy a Balkánon gyakorlatilag nincsenek harci cselekmények, a békefenntartó kontingensek állomásoztatása viszont évi 25 millió dollárjába kerül az orosz hadseregnek. Ezt a pénzt inkább az orosz fegyveres erők korszerűsítésére fordítanák. Jelenleg 970 orosz katona teljesít szolgálatot a Balkánon.

Az említett orosz kontingensek létszámát a közelmúltban csökkentették, és már akkor felröppentek hírek a misszió megszüntetéséről. Ezt akkor még cáfolták az illetékesek, és a kiképzési-utánpótlási kapacitás szűkösségével indokolták a csökkentést.

Moszkvai megfigyelők szerint Moszkva számára főleg azért vált értelmetlenné a balkáni békefenntartás, mert nem sikerült megőriznie politikai befolyását a térségben.