Rozsdás kanál maradt egy képviselő hasában

Elrozsdásodott kanál került elő egy romániai magyar parlamenti képviselő hasából, miután januári sérvműtétje után néhány hónappal, fájdalmai miatt, másodszor is megoperálták a kolozsvári klinikán. A kanálon magyar nyelvű bevésés olvasható, ezért a kórház közölte: bizos, hogy nem Kolozsváron történt a műhiba. A képviselő viszont azt állítja, hogy őt Magyarországon soha nem operálták.

Egy rozsdás kanalat felejtettek operáció közben a kolozsvári sebészeti klinikán egy romániai magyar parlamenti képviselő hasában - közölte a csütörtöki román sajtó. A beszámolók szerint Pécsi Ferencet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei képviselőjét idén januárban sérvvel operálták meg a kolozsvári 3. számú sebészeti klinikán.

A rutinbeavatkozásnak számító műtétet követően néhány héttel a képviselő erős hastáji fájdalmakat érzett, és háziorvosának javaslatára egy bukaresti kórházban kivizsgáltatta magát. A vizsgálat kimutatta, hogy a beteg hasában egy kanál van, amelyet újabb operációval távolítottak el.

A műtétet Sorin Oprescu sebészprofesszor, a magyar képviselő "kollégája", a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt szenátora végezte. A képviselőnek nagy szerencséje volt: a hasában felejtett kanál végzetes belső vérzést is okozhatott volna folyamatos mozgása közben. Az elrozsdásodott kanálon magyar nyelvű "szül. klin. 61" bevésés olvasható.

A kolozsvári klinika illetékese úgy nyilatkozott a román sajtónak, hogy épp ez bizonyítja: biztosan nem Kolozsváron követték el a súlyos mulasztást, mivel nekik semmilyen magyarországi nőgyógyászati intézménnyel nincs kapcsolatuk. Pécsi Ferenc viszont azt állítja, hogy őt Magyarországon soha nem operálták.

A képviselő, aki a hasában felejtett kanál miatt hivatalosan panaszt tett a kolozsvári orvosi kollégiumnál, arról is beszámolt, hogy a kolozsvári orvosok a seb összevarrásakor valóban használtak evőkanalat orvosi műszerként az operáció során. - A tények azt mutatják, hogy valóban katasztrofális az egészségügyi helyzet, ha egy kolozsvári egyetemi klinikán már elrozsdásodott kanalat kell használniuk az orvosoknak - tette hozzá.