Súlyos vádak Kostunica bizalmasaival szemben

Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadója és a kémelhárítás volt parancsnoka két év óta rendszeres kapcsolatot tartott fenn a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klánnal.

A rendőrségnél tartott, immár rendszeressé vált tájékoztatón névtelenül nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be a belgrádi sajtóorgánumok főszerkesztőinek, hogy korábbi közléssel ellentétben Rade Bulatovic elnöki tanácsadó és Ace Tomic tábornok éveken át rendszeres kapcsolatban állt a zimonyi klán élén álló két maffiafőnökkel, Milorad Lukovic Legijával és Dusan Spasojevic Siptarral.

Vojislav Kostunica

A találkozókat a hadsereg vezérkarában és más helyeken tartották, különösen intenzív volt a kapcsolattartás a belügyi elitkommandó (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag 2001. novemberi zendülésekor. A jelek szerint Bulatovic és Tomic előre tudott mindent a lázadásról, mert Legija - a JSO korábbi parancsnoka - az engedetlenségi akció előtt arról érdeklődött náluk, hogy a hadsereg beavatkozna-e, ha a vörössapkások utcára vonulnak. Megjegyzendő, hogy a zendülést személyesen Siptar irányította, arra utasította a vörössapkásokat, hogy a lázadásnak csak Kostunica vethet véget. Az államfő akkoriban nem talált semmi kivetnivalót a JSO akciójában.

A rendőrségi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Djindjic elleni merényletet megszervező bűnbanda kapcsolatot tartott fen a "hazafias csoporthoz" tartozó pártok embereivel, beleértve Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának egyes tagjait.

A hatóságok eddig a "hazafias erők" megnevezést használták a többi között a milosevici baloldali és radikális pártokat megjelölésére, de ezúttal a DSS-t is közéjük sorolják. Egyes belgrádi médiumok azt jelentették péntek este, hogy a rendőrség szerint a DSS a hazafias erők élén állt, s eddig mintegy húsz személyt tartoztattak le, akik közel álltak a párthoz.

Arra is fény derült, hogy Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke személyesen részt vett gyilkosságok és emberrablások megszervezésében. A zimonyi klánnal kitervelte, hogy nemcsak Djindjicet, hanem Nebojsa Covic miniszterelnök-helyettest és Gaso Knezevicet, a kultusztárca vezetőjét is meggyilkolják. A nyomozás kiderítette, hogy nemcsak Seseljt, hanem pártját is a zimonyi bűnbanda pénzelte. Korábban szerbiai kormányilletékesek úgy nyilatkoztak, amennyiben kiderül, hogy valamely párt testületileg kapcsolatban állt az alvilággal, akkor az alkotmánybíróságnak be kellene tiltania az érintett politikai szervezetet.

A zimonyi klán élcsoportjához tartozó, a minap elfogott Ljiljana Buha pincékben és vájatokban bujkált három héten át a rendőrség elől, és szemetes konténerekből táplálkozott. Amikor ugyanis a rendőrség köröztetni kezdte az asszonyt, és közzétette fényképeit, a bűnbanda kitaszította őt. Amikor elfogták, annyira leromlott az egészségi állapota, hogy beszélni sem tudott. Jelenleg kórházban kezelik Ljiljana Buhát, akit a rendőrség a Djindjic elleni gyilkosság koronatanújaként kezel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK