Nem került az Országos Választási Bizottság elé a népszavazás napján olyan beadvány, amely komoly törvénysértésre utalt volna. Érkezett néhány, az eredmény megsemmisítését kérő beadvány, ezeket vasárnap, a végeredmény megállapítása után bírálják el.

30-40 beadvány érkezett a nap folyamán a testülethez az EU-népszavazással kapcsolatban - mondta Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke szombat éjjel. Ezek közül néhány ügy a kampánycsend megsértésével volt kapcsolatos, amelyeket elutasítottak.

Egy állampolgár azt kifogásolta, hogy túl sok uniós zászló látható a főváros közterein. Mivel a beadványból nem derült ki, hogy a zászlókat a kampánycsend előtt vagy után helyezték el, az OVB a Fővárosi Választási Bizottságnak küldte tovább kivizsgálásra az ügyet.

Sok olyan beadvány érkezett, amelyben azt kérték a testülettől, hogy érvénytelenítse a népszavazáson feltett kérdést. Ezeket azzal utasította el az OVB, hogy nincs hatásköre az Országgyűlés által az alkotmányba beemelt kérdés vizsgálatára.

Ficzere elmondta azt is: voltak az eredmény megsemmisítését kérő beadványok is, ezeket azonban csak vasárnap, a népszavazás végeredményének megállapítása után bírálják el.

Az OVB vasárnap várhatóan 13 órától ülésezik, az európai uniós népszavazás jogi eredményét 16 órakor hirdeti ki a testület vezetője.