A hétvégén újabb halálos áldozatokat szedett Hongkongban és Kínában a heveny légúti tünetegyüttesnek (SARS) nevezett betegség. A hongkongiak közül öten 35 és 52 év közöttiek voltak, korábban pedig teljesen egészségesek, vagyis megdőlt az a feltételezés, hogy csak az idősek és az egyéb betegségben szenvedőknek halálos a kór - jelentette az [origo] pekingi tudósítója.

Hétfői sajtótájékoztatóján a betegséggel foglalkozó egyik hongkongi orvos bejelentette, hogy a hétvégén elhunytak között aránylag fiatalok, és korábban teljesen egészségesek is voltak - jelentette az [origo] pekingi tudósítója, Nagy Mercédesz. Az elmúlt két napban Hongkongban nyolcan vesztették életüket a heveny légúti tünetegyüttes (SARS) miatt, közülük öten 52 év alattiak voltak, és korábban nem szenvedtek semmilyen betegségben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint a kínai hatóságok előző nap négy újabb halálesetről számoltak be, amivel a SARS-ban elhunytak száma 64-re emelkedett Kínában, Hongkongot nem számítva. A kínai miniszterelnök vasárnap elismerte az atípusos tüdőgyulladási helyzet súlyosságát. "Bár Kína jelentős haladást ért el a SARS elleni küzdelemben, a helyzet egészében továbbra is súlyos" - mondta Ven Csi-pao (Wen Jiabao). A kínai napilapokban ugyanakkor továbbra is csak a felépültek számáról írnak. Pekigben rendszeresen és egyre több helyen fertőtlenítenek. Elsősorban a nagy forgalmú közterületeket érinti a fertőtlenítés, mint például a repülőtereket és a pályaudvarokat.

Kína egész területén a SARS-esetek száma meghaladta az 1300-at, világszerte pedig a háromezret. Több mint 130-an haltak bele a betegségbe. Hongkongban eddig 40-en hunytak el az atípusos tüdőgyulladásban.