Balázs Péter lesz az EU-nagykövet

Egyhangú szavazással támogatta Balázs Péter kinevezését a brüsszeli állandó EU-képviselet élére keddi budapesti ülésén az Országgyűlés Külügyi Bizottsága. Balázs Péter Juhász Endrét váltja, aki főtárgyalóként lezárta a csatlakozási tárgyalásokat.

Balázs Péter, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárságának jelenlegi vezetője Juhász Endre helyét veszi át, aki az EU-koordinációs tárca nélküli miniszteri poszt várományosa.

Az államtitkár - akit még a parlament integrációs bizottsága is meghallgat - a tervek szerint májusban veszi át Juhász Endre helyét. A brüsszeli állandó EU-képviselet vezetése egészen rendkívüli feladat. A csatlakozási szerződés szerdai aláírása után csütörtökön kezdődik Magyarország számára az aktív megfigyelői státus az unióban, és százával járnak majd a magyar szakértők Brüsszelbe - mondta az MTI-nek nyilatkozó Balázs Péter.

Kifejtette: Magyarország bekapcsolódik az EU állandó képviselők tanácsának munkájába, és ennek részeként ő maga minden szerdán állást foglalhat uniós ügyekben.

A brüsszeli magyar állandó EU-képviselet 95 fősre bővül, a delegációban különböző kormányszervek képviselői is ott lesznek. A személyi létszám feltöltése akkor fejeződik be, amikor a képviselet új székházát, amelynek megvételéről egyelőre tárgyalnak, birtokba vesszük - közölte Balázs Péter. A diplomata korábban koppenhágai, majd berlini nagykövetként tevékenykedett, és tavaly lett a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárságának vezetője.

Az MTI értesülése szerint Balázs Péter utódja az integrációs államtitkári poszton jelenlegi helyettese, Gottfried Péter lesz, aki az előző ciklusban már betöltötte ezt a tisztséget. A külügyi bizottság egyhangú szavazással támogatta Banai Károly kinevezését, aki a brüsszeli állandó EU-képviseleten kül- és biztonságpolitikai felelős lesz, nagyköveti rangban. Banai Károly jelenleg a brüsszeli NATO-misszió első beosztott diplomatája.

Szintén minden képviselő támogatta Szász Dénes hanoi nagykövetjelölt kinevezését. Az Ázsia-szakértőnek számító karrierdiplomata 2000-től már Vietnamban dolgozott, Ho Si Minh-város főkonzuljaként. A bizottság 12 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett támogatta Kosárka József limai nagykövetjelöltet, aki a perui poszton Kraft Pétert váltja. Kosárka József korábban Mexikóvárosban volt nagykövet.

Kraft Pétert a Külügyminisztérium alig több mint egy év után rendelte be, megbízatása - a nagykövet kérésére - április 30-ával jár le. A Fidesz képviselői nehezményezték, hogy Kraft Pétert idő előtt hazarendelték. E mögött politikai okokat véltek felfedezni, miközben gazdasági jellegű visszaélések gyanúja tette szükségessé a hazahívást - mondta az ülés után Hárs Gábor bizottsági alelnök az MTI-nek.

Hozzátette: a tartózkodó szavazatok nyilvánvalóan nem Kosárka József személyének, hanem Kraft Péter berendelésének szóltak. Az argentin-magyar kettős állampolgár Kraft korábban a Magyar Turizmus Rt. élén állt helyettes államtitkári rangban. Berendelésének oka annak idején az volt, hogy munkájával kapcsolatban számos szakmai kifogás merült fel. Az MTI úgy tudja, hogy nem tudta betartani a számviteli fegyelmet, és gazdálkodási hibákat is elkövetett. Hárs Gábor annyit mondott, hogy Kraft Péter ügyében egyelőre nem folyik eljárás, a Külügyminisztérium bármely esetleges további lépéssel megvárja a nagykövet április 30-i hazatérését.