Simicskó nemmel szavazott az EU-ra

Egy kivétellel támogatta az Országgyűlés azt a határozatot, amely felhatalmazást ad a kormánynak az uniós csatlakozási szerződés aláírására. Egyedül Simicskó István fideszes képviselő nyomta meg a nem gombot.

Az Országgyűlés 365 igen és mindössze egy nem szavazat mellett támogatta azt a határozati javaslatot, amely felhatalmazást ad a kormánynak az Európai Unió bővítéséről szóló szerződés aláírására. Simicskó István fideszes képviselő szerint túl szép lett volna, ha 100 százalékos a támogatottság.

A Magyar Köztársaság képviseletében Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter április 16-án Athénban írja alá a dokumentumot. Az eredményes népszavazás után elvileg már nem volt szükség újabb felhatalmazásra, ennek ellenére a kormány a parlamenti pártokkal konzultálva és egyetérve szükségesnek látta, hogy az Országgyűlés is foglaljon állást a szerződés ügyében.

Az aláírás után még nem lesz Magyarország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a belépés időpontja 2004. május 1. Addig még az EU jelenlegi tagállamainak is el kell fogadniuk a szerződést saját parlamentjükben. Az Európai Unió parlamentje a múlt héten támogatta a bővítést.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK