Csaknem teljes utazási tilalmat rendelt el az izraeli hadsereg a palesztinok számára a megszállt területekről a zsidó húsvéti ünnepek idejére. A zsidó húsvét ünnepe szerdán naplementekor kezdődik, és egy hétig tart.

Kedden este Jeruzsálemben bejelentették, hogy az utazási tilalom bevezetésére azért került sor, mert különböző titkosszolgálati jelentések palesztin terrorista támadások veszélyére figyelmeztettek. Az intézkedés szerdára virradóra, közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor lép életbe, azt azonban az izraeli hatóságok nem közölték, hogy meddig marad érvényben.

A zsidó húsvét ünnepe, a pészach szerdán naplementekor kezdődik, és egy hétig tart.

A teljes zárlat az Izrael által megszállt területekre, azaz a Jordán folyó nyugati partjára és a Gázai övezetre vonatkozik, ahonnan a palesztinok nem utazhatnak be Izraelbe. Az utazási tilalom alól csak a humanitárius ügyek jelentenek kivételt,

Az Izrael elleni palesztin felkelés, az intifáda 2000 szeptemberi kezdete óta az izraeli hatóságok gyakran léptettek életbe kijárási és utazási tilalmat a megszállt területeken. Tavaly a zsidó húsvéti ünnepek idején egy palesztin öngyilkos merénylő Netanya városában egy szállodában hajtott végre robbantást, amely 29 halálos áldozatot követelt.