"A kettészakított Európa hosszú, igazságtalan és szomorú évszázada ér most véget. Én a XXI. századot mától számítom" - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök az athéni EU-csúcson, a csatlakozási szerződés aláírása előtt. A kormányfő beszédének teljes szövegét elolvashatja az [origo]-n.

Medgyessy Péter miniszterelnök a csatlakozási szerződés aláírása előtt beszédet mondott az athéni EU-csúcson. A miniszterelnök kijelentette: az unió bővítésével, a csatlakozási szerződés aláírásával egy szomorú és igazságtalan évszázad ér véget. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Európa újraegyesítését a berlini fal leomlása idézte elő, amelyet az indított el, hogy az osztrák-magyar határon elvágták a vasfüggönyt.

Medgyessy köszönetet mondott a békés rendszerváltást lehetővé tévő Nemzeti Kerekasztal tagjainak és Magyarország polgárainak, akik "családjukkal együtt rengeteg áldozatot hoztak az elmúlt esztendőkben". Medgyessy Péter azzal zárta beszédét, hogy minden európai "barátot" meghívott az új, korszerű Magyarországra. "Érezzék otthon magukat" - mondta a miniszterelnök.

Alább elolvashatja a kormányfő beszédének teljes szövegét:

"Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Európaiak,

Kedves magyar barátaim, szerte a világban!

A demokrácia, a szolidaritás és a szabadság Európájának ünnepére gyűltünk itt össze.

Régi adósságát törleszti most a sors, törleszti Európa és törlesztjük magunkkal szemben, mi, magyarok is.

A kettészakított Európa hosszú, igazságtalan és szomorú évszázada ér most véget. Én a XXI. századot mostantól számítom. Európa békés újraegyesítése a berlini fal leomlásával kezdődött. A fal leomlását pedig az indította el, amikor az osztrák-magyar határon elvágtuk a vasfüggönyt és a német turisták végre újra találkozhattak mesterségesen elválasztott testvéreikkel. És az újraegyesítés itt Athénban, a demokrácia szülőhelyén egy ünnepélyes eseménnyel zárul.

Köszönetet mondok történelmünk és magánéletünk neves és névtelen hőseinek.

Meghajtom fejem államalapítónk, Szent István király, Rákóczi és az 1848-as forradalom emléke és 1956 hősei előtt.

Köszönöm a békés rendszerváltást lehetővé tévő, 1989-90-es Nemzeti Kerekasztal tagjainak a tevékenységét.

De mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Magyar Köztársaság valamennyi polgárának, akik családjukkal együtt rengeteg áldozatot hoztak az elmúlt esztendőkben. Nekik köszönhetjük, hogy ez a mai, történelmi nap megtörténhet. Velünk magyarokkal, európaiakkal - mindannyiunkkal.

Szeretném tolmácsolni nekik a nemzet háláját.

Elképzelem, hány magyar otthonban gondolnak ma arra: "Bárcsak apám vagy anyám ezt megérhette volna..." Emlékezzünk most rájuk is, azokra, akik nem érhették meg álmaik, közös álmunk megvalósulását.

Elismerésünket fejezzük ki a tagállamok kormányainak azért a nemes elkötelezettségért, amely lehetővé tette Európa újraegyesítését.

Egy magyar költő azt írta: "szabad nép tesz csuda dolgokat". És íme, a magyarok 13 éve valóban csodálatos célt tűztek ki maguk elé. És teljesítették: visszatértek oda, ahova ezer év óta mindig is tartoztak.

Mi, magyarok ritkán voltunk a sors kegyeltjei. Sokszor volt osztályrészünk igazságtalanság. Az egységes Európa bátor és bölcs eszméje azonban gyógyírt jelenthet legfájóbb emlékeinkre. Most a magyarság is megragadhatja esélyét a sokfelé szakított nemzet határok fölötti újraegyesítésére.

Ma már látszik, az Európai Unió - benne jóval több mint tízmillió magyarral - a világ egyik legfontosabb térsége lesz. Ehhez párbeszéd, konszenzus, egymás tiszteletén nyugvó politika kell. Ez Közép-Európa és a magyarok nélkül nem megy.

Tehetségünk, merészségünk és a történelem viharaiban szerzett edzettségünk új lendületet ad az ambiciózus európai jövőnek.

Mi magyarok nem üres kézzel térünk haza, Európába. A világ és Európa teljesítményének: művészetének, tudományának, sőt sportjának a történetét sem lehetne megírni magyar nevek nélkül, Európa ismeri és elismeri a magyar múltat.

Évszázadok alatt gyűjtöttük össze mindazt az értéket, amelyet ma itt hivatalosan is a nagy európai örökségbe ajánlunk. És amelynek megismerésére minden európai barátunkat szeretettel meghívjuk az új, korszerű, európai Magyarországra. Érezzék magukat otthon nálunk."