Az amerikai kormány illetékesei szerint az Egyesült Államoknak nincs tudomása arról, hogy Észak-Korea megkezdte volna nyolcezer kiégett atomerőművi fűtőelem újrafeldolgozását, amelyből több atomfegyver előállítására is elegendő plutóniumot vonhatnak ki.

Amerikai tisztségviselők pénteken név nélkül nyilatkozva közölték, hogy nincs olyan értesülésük, amely alátámasztaná a fűtőelemek újrafeldolgozásának megkezdését, és semmi okot nem látnak arra, hogy az Egyesült Államok ne vegyen részt a jövő hétre kitűzött pekingi háromoldalú - amerikai-észak-koreai-kínai - tárgyaláson.

A phenjani külügyminisztérium szóvivőjének pénteki nyilatkozata szerint sikeresen halad és végső szakaszában tart nyolcezer kiégett atomerőművi fűtőelem újrafeldolgozása. A nyilatkozat szerint erről tájékoztatták az Egyesült Államokat és más érintett országokat is. A fűtőelemeket a jongbjoni grafitrudas atomerőműben használták fel a kilencvenes évek első felében.

A phenjani nyilatkozat nem tesz említést plutóniumról vagy atomfegyverről, de hangsúlyozza: Phenjan az iraki háború nyomán arra a felismerésre jutott, hogy "hatalmas fizikai elrettentő erőre" van szüksége.

Washington szerint Észak-Korea már most rendelkezik egy vagy két atombombával, és a kiégett fűtőelemekből kinyerhető plutóniumot felhasználva hónapokon belül 6-8 újabb bombája lehet.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közzétett phenjani nyilatkozat szerint a pekingi tárgyaláson "lényeges kérdéseket fognak megvitatni".