Hongkongban és Szingapúrban is újabb áldozatai vannak az atípusos tüdőgyulladásként ismert rejtélyes betegségnek: előbbiben tizenkét új halálesetről, utóbbiban csak egyről számoltak be. Közben a vidéki körútra indult kínai miniszterelnök bejelentette: súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik titkolóznak a megbetegedésekről. 

Tizenkét újabb halálos áldozata van Hongkongban a SARS-betegségként vagy atípusos tüdőgyulladásként ismert rejtélyes kórnak. A helyi kormány szombati bejelentése szerint újabb 31 megbetegedést regisztráltak a városban. A megfertőzöttek közül ketten az egészségügyben dolgoznak. A járvány eddig 81 áldozatot követelt Hongkongban. Nem sorolták közéjük azt az amerikai állampolgárt, aki a múlt héten egy hongkongi kórházba való szállítása után halt meg, miután Kína kontinentális területén járt.

A hongkongi egészségügyi hatóságok képviselői sajtótájékoztatón elmondták, hogy a SARS legújabb halottai között a legfiatalabb 37, a legidősebb 87 éves volt. Hét idősebb áldozat régóta szenvedett más betegségekben is. Jelenleg 109 beteget ápolnak intenzív osztályokon, 49-et pedig gyógyultként bocsátottak el a kórházakból - jelentette az AFP.

Korábbi jelentések szerint Hongkongban szombaton tömeges kampány indult a járvány terjedésének megfékezése és az egykori brit koronagyarmat megtépázott tekintélyének helyreállítása érdekében: önkéntesek ezrei súrolták a padlót és tisztogatták az ablakokat középületekben, éttermekben, bevásárló központokban.

A mostani tömeges takarítás elsősorban a járványtól tartó helyi lakosok önbizalmának megerősítését, illetve a külföldi turisták és utazók körében Hongkongról kialakult kép javítását hivatott elősegíteni - jelentette az AP hírügynökség.

Újabb halálos áldozatot követelt az atípusos tüdőgyulladás (SARS) Szingapúrban is: ezzel összesen 14-en haltak bele a rejtélyes betegség szövődményeibe az ázsiai városállamban. Az újabb halálos áldozat egy 85 éves férfi - közölték szombaton a szingapúri egészségügyi hatóságok az AFP hírügynökség szerint. Szingapúrban az elmúlt hetekben több száz embert karanténba zártak, a turistákat pedig ellenőrzésnek vetik alá a légi-és a hajókikötőkben a járvány miatt.

Súlyos büntetést helyezett kilátásba Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök arra az esetre, ha valaki megpróbálja eltitkolni a rejtélyes atípusos tüdőgyulladásban történt megbetegedéseket vagy késlelteti az erre vonatkozó tájékoztatást. Szombati kínai sajtójelentések szerint a miniszterelnök óvodákat, iskolákat és egyetemeket keresett fel, és kijelentette: a hatóságoknak - az országban minden szinten - tisztázniuk kell a SARS-járvány kitörésének körülményeit.

"Bárki, aki eltitkolja a SARS-megbetegedést vagy késlelteti az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, kemény büntetésre számíthat, különös tekintettel arra, hogy a nép életét és biztonságát érintő ügyről van szó" - fogalmazott a kormányfő az angol nyelvű China Daily tudósítása szerint. A kínai miniszterelnök vidéki útjára közvetlenül azután került sor, hogy a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb vezetése ígéretet tett: az akut légúti szindróma eseteit a jövőben nem tartják titokban, hanem haladéktalanul tájékoztatást adnak az új megbetegedésekről.