Nincs egyezség az új palesztin kormányról

Az egész éjszakán át tartó vita ellenére hétfőn sem született megállapodás Jasszer Arafat palesztin elnök és Mahmúd Abbász kijelölt kormányfő között az új palesztin kabinet összetételéről. Abbásznak szerdáig kell megneveznie kormánya tagjait, ellenkező esetben vissza kell adnia megbízatását Arafatnak.

A vita tárgya a belügyminiszteri poszt, amelyet Abbász Mohamed Dahlannak, a Gázai övezet volt biztonsági főnökének szeretne adni. Arafat azonban elzárkózik ettől, és továbbra is bizalmasát, Háni el-Haszant kívánja a tárca élén látni.

A palesztin kormányban a belügyminiszter kulcsszerepet játszik fegyveres milíciák és a biztonsági erők felügyeletében, illetve irányításában. Az Egyesült Államok és Izrael Dahlant szeretné a poszt élére, mivel mérsékeltebbnek tartja őt el-Haszánnál, és úgy véli: ellenőrzése alatt tudná tartani a szélsőséges elemeket.

Washington egyébként jelezte: a palesztin állam megteremtéséhez vezető béketervét csak akkor terjeszti elő, ha megalakul a palesztin kormány. Márpedig Abbásznak szerdáig van ideje arra, hogy hivatalosan bemutassa kabinetje névsorát. Ha addig nem sikerül összeállítania kormányát, akkor kénytelen lesz visszaadni megbízatását Arafatnak.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter hétfőn reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és Európa nyomást gyakorol Arafatra Dahlan kinevezése érdekében. Mofaz szerint Arafat azzal, hogy akadályokat görget az új palesztin kormány létrehozása elé, azt mutatja: a palesztin elnök nem akar változásokat.