Franciaország: kelet-európai bűnözők őrizetben

A moldovai maffiának dolgozó, cigarettakereskedelemre szakosodott betörőhálózat 38 tagjára csapott le szerdán a francia csendőrség Bordeaux-ban és Párizsban.

A délnyugat-franciaországi város csendőrségén nagy fegyvertényként számoltak be a szerda hajnali akcióról, amelynek során 200 csendőr részvételével hat bordeaux-i és egy párizsi lakásból azonos időben állították elő a fél éve megfigyelés alatt tartott betörőbanda tagjait. A több száz dohánybolt kifosztásával alaposan gyanúsítható csoport tagjainak többsége moldovai, de vannak köztük románok, ukránok és fehéroroszok is.

Az elfogott bűnözők lakásain tartott házkutatások alkalmával kézifegyverek, nagy mennyiségű készpénz, több száz karton cigaretta, hamis papírok, számítógépek, videoberendezések és értékes parfümök kerültek elő.

A jól szervezett banda célirányos tevékenységére 2002 novemberében figyeltek fel a rendvédelmi szervek, amikor egy dohányárudában munka közben tetten értek két moldovai férfit. Az elkövetés módja alapján sikerült az egyszeri esetet összefüggésbe hozni a dél-franciaországi Hautes-Pyrénées megyében előzőleg sorozatban végrehajtott hasonló esetekkel. A csendőrség mintegy ötszáz betörést tulajdonít a népes bűnszövetkezetnek.

A kiterjedt hálózat tagjai között szigorú munkamegosztás volt. A csapat egyik része az árubeszerzéssel, a többiek a feketepiaci értékesítéssel foglalkoztak. A rablott holmiból származó tekintélyes bevételt készpénzben juttatták el a moldovai maffiához - közölték a bordeaux-i csendőrkapitányságon, de a részletekről nem nyilatkoztak.