Koszovó: vádat emeltek az SNV vezetői ellen

Pristinában vádat emeltek az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács (SNV) elnöke és alelnöke, Milan Ivanovic és Nebojsa Jovic ellen a tavalyi áprilisi Kosovska Mitrovica-i zavargásokban való részvétel miatt - jelentette szerda este a belgrádi tömegtájékoztatást.

Az etnikailag kettéosztott Kosovska Mitrovica északi negyedében 2002. április 8-án súlyos összetűzésre került sor a helyi szerb lakosság és az ENSZ-rendőrök között, aminek következtében 22 rendőr megsebesült. Az erőszakba torkollott tüntetésen részt vett Ivanovic és Jovic is.

A koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) ügyészsége korábban gyilkossági kísérlettel vádolta meg Ivanovicot, azt állítva, hogy az SNV elnöke kézigránátot dobott egy rendőrre. Az orvos-politikus két hónapig bujkált a rendőrség elől, majd önként jelentkezett a hatóságoknál. Belgrád közbenjárására a bíróság tízezer eurós óvadék ellenében engedélyezte Ivanovicnak a szabadlábon való védekezést.

A zavargásokról készített videofelvételek tüzetes elemzés során kiderült, hogy Ivanovic nem kézigránátot, hanem követ dobott a rendőrre, ennek ellenére a pristinai törvényszék nemzetközi bírája vádat emelt ellene. A vádirat szerint Ivanovic élén állt egy olyan csoportnak, amely bűncselekményeket követett el, illetve megtámadt egy rendőrt. Nebojsa Jovicot azzal vádolják, hogy kövekkel dobálta meg az ENSZ-rendőröket.

Milan Ivanovic szerint az ellene emelt vádnak politikai háttere van, az ENSZ igazgatás így akar "hamis egyensúlyt" teremteni, miután kénytelen volt beismerni, hogy Koszovóban az Albán Nemzeti Hadsereg nevű terrorszervezet tevékenységet fejt ki, és a KFOR letartóztatta annak vezetőjét, Shefqet Musliut.