Varga Miklós Európája lesz a szlovák uniós népszavazás nem hivatalos himnusza. A május 16-17-re kitűzött szavazásra buzdító állami kampány csak a napokban indult meg, ám az ezzel elégedetlen Európai Bizottság saját népszerűsítő hadjáratot is folytat. Maga Romano Prodi és Günter Verheugen turnézik majd Szlovákiában a részvételért és az igenért - írja a Magyar Hírlap.

 

A szlovákiai európai uniós népszavazás nem hivatalos himnusza Varga Miklós dala, az Európa lesz. A május 16-17-re kitűzött referendumra 800 óriásplakáttal kívánja a kormány buzdítani az állampolgárokat, ám az információs kampány elmaradt - írja a Magyar Hírlap.

A választási klipeket szerdán kezdték sugározni a televíziók, ezekben a világbajnok hokicsapat, az első szlovák űrhajós, a pozsonyi egyetem dékánja - mint a zsidó kisebbség képviselője -, és a magyarok meggyőzése érdekében Németh Ilona képzőművész szerepel.

A szavazás előtt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, és Günter Verheugen bővítési biztos is körbeutazza Szlovákiát, hogy meggyőzze a bizonytalan szavazókat. A bizottság saját kampányt indított, annyira elégedetlen volt a szlovák kormányéval.

A szlovák parlamenti pártok, noha mindannyian az EU-igen mellett vannak, igen hevesen támadják egymást a csatlakozással kapcsolatban. Az ellenzéki Smer Csáky Pál miniszterelnök-helyettes menesztését követelte a gyenge kampány miatt, a többi ellenzéki párt azonban nem támogatta, mondván, ha sikertelen lesz a népszavazás, úgyis mennie kell az egész kormánynak.

A közvélemény-kutatások a 75 százalékos részvételi arányra és 80 százalékos igen szavazatra vonatkozó jóslásaikkal eddig megnyugtatták a kormányt, amely 50 millió koronát (háromszázmillió forint) szánt a kampányra.

Ahhoz hogy érvényes legyen a szavazás a szavazók ötven százalékának plusz egy főnek kell elmennie, és a résztvevők felének igennel szavaznia. Ha kevés a szavazó a parlament maga dönt, ha viszont a nem szavazat kerekedik felül, legközelebb három év múlva szavazhatnak ismét az ügyben. Szlovákiában eddig még nem sikerült érvénes népszavazást rendezni - írja a Magyar Hírlap.