Izrael nem vág vissza a palesztin merénylet miatt

A csütörtöki merénylet miatt riadókészültséget rendeltek el az izraeli rendőrségnél, a katonaság ugyanakkor nem tervez megtorló akciót. Izrael azért döntött így, mert nem akarja kényelmetlen helyzetbe hozni az új palesztin miniszterelnököt. Hírszerzési információk szerint újabb merényletek várhatók Izraelben.

Fokozott riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget a két halálos áldozattal járó legutóbbi öngyilkos merénylet után. A további merényletekre figyelmeztető, számtalan titkosszolgálati értesülés miatt mindenekelőtt a Ciszjordániával határos térségekben erősítették meg a készenléti egységeket - jelentette a katonai rádió.

Izrael ugyanakkor letett arról, hogy megtorló csapást mérjen a palesztin önkormányzati területekre a csütörtökön Kefar-Szabában elkövetett, legutóbbi palesztin öngyilkos merényletre válaszul. Ezt Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter közölte a hadsereg vezetésével péntek reggel tartott megbeszélése után.

A katonai rádió jelentése szerint az izraeli kormány Mahmúd Abbász új palesztin miniszterelnöknek tett gesztusként döntött az önmérséklet mellett. "Izrael nem akarja hátba támadni Abbászt és belbiztonsági miniszterét, Mohamed Dahlant a palesztin szélsőségesek ellen meghirdetett harcában" - idézte a rádiót a dpa német hírügynökség.

A városi pályaudvar bejáratánál előző nap elkövetett robbantásos terrorcselekmény 14 sebesültje közül ötöt még mindig kórházban ápolnak. A merénylőt feltartóztató biztonsági őr holttestét szülőhazájában, Ukrajnában temetik el. A 24 éves fiatalember hat éve vándorolt ki családjával Izraelbe - írta a dpa német hírügynökség.

Izraeli katonák péntekre virradóra őrizetbe vettek hat palesztint a Jordán nyugati partvidékén. Több elfogottat azzal gyanúsítanak, hogy radikális palesztin szervezetekhez tartoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK