Szexuális zaklatásért brit papokat ítéltek el

Nagy-Britanniában pénteken fiatalkorúak szexuális zaklatásáért elítéltek két volt katolikus papot, akik olyan gyermekmenhelyen dolgoztak, amelyet a nemi erőszak gyermekáldozatai és árvák számára hoztak létre. Az egyik személyt börtönbüntetéssel sújtották, míg a másikat közösségi munkára kötelezték.

Michael McConville harminc évvel ezelőtt, még papnövendékként, szexuális kapcsolatot létesített egy 14 éves lánnyal a gyermekmenhelyen. Később szeméremsértő módon bántalmazott egy tizenéves fiúgyermeket egy másik menhelyen, amelyet a Katolikus Gyermekszövetség tartott fenn. A bíróság büntetésként 100 órányi közösségi munkára kötelezte a férfit.

A kenti rendőrség egyik nyomozója elmondta, hogy az áldozatokat feldühítette az enyhe ítélet. Szerintük börtönbe kellett volna küldeni Michael McConville-t, aki elismerte az ellene felhozott vádakat.

A másik volt papot, David Murphyt hatévi börtönbüntetésre ítélték, miután nyolc rendben szeméremsértő módon bántalmazott gyermekeket a menhelyen.

Egyik esetre sem derült fény 1994-ig, amikor is a menhely egyik korábbi lakója harmincévesen beszámolt a vele történtekről annak a papnak, aki megkeresztelni készült egyik gyermekét.

Az ügyben vizsgálat indult, majd vádat emeltek a két pap ellen, akik időközben elhagyták az egyházat.