Elhalasztott döntés a melegek jogairól

Öt iszlám ország megakadályozta egy, a melegek és leszbikusok jogait védő határozat elfogadását az ENSZ emberi jogi bizottságának legutóbbi ülésén. Jelenleg mintegy 70 országban büntetik a homoszexualitást, több helyen kivégzik a melegeket.

Az ENSZ történetében először döntöttek volna egy határozatról, amely a melegek és leszbikusok jogait védi. A történelmi jelentőségű határozat elfogadását azonban öt iszlám ország megakadályozta az ENSZ emberi jogok bizottságának genfi ülésén. A tervezet azokat a tagállamokat ítélte volna el, amelyek üldözik a szexuális kisebbség tagjait - írta a Pride.hu.

Ez a döntés lett volna az első ENSZ határozat, mely a melegek, leszbikusok emberi jogainak elismerésére törekszik. A világban ugyanis több, mint 70 ország törvényei szerint bűn a homo- és transzszexualitás, melynek büntetetése a bebörtönzéstől a nyilvános megfenyítésen át a halálbüntetésig terjed.

A melegek jogaiért Ausztrália, Ausztria, Brazília, Belgium, Dél-Korea, Franciaország, Guatemala, Írország, Japán, Kanada, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Örményország, Svédország, Thaiföld és Ukrajna állt ki az ENSZ-ben.

Gabon, Kamerun, Kenya, Líbia, Malajzia, Pakisztán, Sierra Leone, Szaúd-Arábia, Szudán, Szíria, Uganda és Zimbabwe viszont határozottan ellenezte a határozatot.

Argentína, India, Kína, Kongó és Szenegál egyelőre nem döntött arról, hogyan fog voksolni, az Egyesült Államok, Chile, Dél-Afrika, Kuba, Peru, Sri Lanka, Szváziföld, Togo, Uruguay, Venezuela és Vietnam  viszont már bejelentette, tartózkodik a szavazáskor - értesült a Pride.hu.