Az MSZP országos választmánya május 24-i ülésén értékeli a kormány egy éves tevékenységét. Ekkor kerül sor a tisztújításra is. A választmány vasárnapi ülésén a testület szervezeti működéséről megállapították, hogy a tagok regionális együttműködését kell erősíteni, ennek keretében regionális választmányi ülésekre is sor kerülhet.
   

A kormány tevékenységéről a választmány stratégiai bizottsága készít tervezetet, a testület ez alapján tárgyalja majd a kabinet eddigi munkáját - mondta Jánosi György, a választmány elnöke. Jánosi szólt arról is: a párt platformjainak, tagozatainak és a megyei delegáltaknak május 12-ig kell megtenni személyi javaslataikat a választmány elnökhelyettesi tisztségeire, így a testület következő ülésén megtörténik a tisztújítás. 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi elnökhelyettesek - Csiha Judit, Simon Gábor és Wiener György - jelölés esetén vállalják a megmérettetést.

Az európai uniós csatlakozásról szólva a politikus elmondta: a választmány fontosnak tartja egy, kormányzati ciklusokon átívelő egységes program megalkotását annak érdekében, hogy "a rendszerváltás vesztesei is az uniós csatlakozás nyertesei legyenek".  Jánosi György hozzátette, a program középpontjában a felzárkóztatás és az esélyegyenlőség állna, különös tekintettel az oktatásra, a kultúrára és a művelődésre. A választmány elnöke kiemelte, hogy a program - melynek része lenne az Európa-terv - megvalósítása nemcsak egy párt, egy kormány, hanem az egész társadalom feladata. 

A választmány ülésén szó volt az MSZP és a kormány együttműködéséről is. Jánosi György ezzel kapcsolatban elmondta: a választmánynak olyan testületnek kell lennie, mely elősegíti a kormányzati döntéseket, illetve azok elfogadtatását. A testület szervezeti működéséről megállapították, hogy a választmányi tagok regionális együttműködését kell erősíteni, ennek keretében regionális választmányi ülésekre is sor kerülhet.

A politikus szólt arról, hogy a Magyarországi Szociáldemokrata Párt 1903-as programjának 100. évfordulója alkalmából a szocialista párt elnöksége és választmánya május 1-jén ünnepi nyilatkozatot tesz közzé. Az állásfoglalás tervezetét Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, a választmány korábbi elnöke vezetésével készítették. 

Az MTI úgy tudja, a nyilatkozatról a választmány ülésen éles vita bontakozott ki. Jánosi György szavai szerint a tervezetet eljuttatják a Hiller István alelnök által vezetett bizottságnak, amelynek feladata az MSZP hosszú távú programjának kidolgozása.