Több országban már tetőzött a SARS

Sok országban már csökken az atípusos megbetegedések száma, Kínában azonban továbbra is aggasztó a helyzet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A kínai hatóságok ugyanakkor egyre nyitottabbak a nemzetközi szervezet iránt, így a külföldi szakemberek már többet tudnak az ottani járványhelyzetről, mint néhány héttel ezelőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Vietnamban, Szingapúrban, Hongkongban és Kanadában már tetőzött az atípusos tüdőgyulladás-járvány, Kínában azonban még gyorsuló ütemben terjed a betegség. A Hongkongból, Szingapúrból, Torontóból és Vietnamból kapott adatok azt támasztják alá, hogy a járvány terjedésének üteme ezekben az országokban túl van a csúcsponton - jelentette ki Bangkokban David Heymann, a WHO fertőző megbetegedésekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Heymann a délkelet-ázsiai országok vezetőinek az atípusos tüdőgyulladás-járvány miatt keddre Bangkokba összehívott rendkívüli tanácskozására érkezett a thaiföldi fővárosba. Az említett országokban, illetve körzetekben napról napra csökken az újonnan diagnosztizált esetek száma, Vietnamban pedig már egyáltalán nincsenek új megbetegedések - mondta a WHO illetékese. Mindez reménykeltő, és azt látszik bizonyítani, hogy a járvány már túl van a legrosszabbon ezeken a helyeken, Kínában azonban a helyzet továbbra is aggasztó - tette hozzá.

Kínából mind több és több esetről érkezik jelentés, és egyelőre nincs semmi jele annak, hogy a járvány tetőzne. A járvány tetőpontján a naponta regisztrált új megbetegedések száma a legmagasabb. Az említett többi országban egy vagy két csúcspontja volt a járványnak, majd az új esetek száma csökkenni kezdett, és ez a tendencia jelenleg is tart. A világon eddig legalább 332 ember esett áldozatul a betegségnek, többségük Kínában és Hongkongban. A megbetegedettek száma - nemzetközi szinten - eléri az ötezret.

A WHO illetékese szerint az Egészségügyi Világszervezet tudatában van annak, hogy Pekingben, Sanghajban és Kína néhány más tartományában a járvány egyelőre tovább terjed. A kormányoknak eddig csak három járványos betegséget - a sárgalázat, a pestist, illetve a kolerát - illetően volt bejelentési kötelezettségük a WHO felé, e listára most, éppen a kínai helyzet miatt, negyedikként felvették az atípusos tüdőgyulladást is - mondta David Heymann.

Kína nagy lépést tett a WHO felé történő nyitás irányába, a nemzetközi orvoscsoportok már sokkal többet tudnak az ottani járványhelyzetről, és két héten belül teljesen fel tudják mérni a kilátásokat - mondta az ENSZ-tisztségviselő, utalva arra, hogy Peking sokáig titkolózott a járvány méreteit illetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKK