24 kínai kórházat zártak el a külvilágtól

Rohamosan növekszik azoknak a száma, akiket a kínai egészségügyi hatóságok karanténba küldenek, mert SARS-betegekkel vagy betegséggyanús személyekkel érintkeztek. Pekingben közel 8000 embert tartanak megfigyelés alatt, több tucat kórházi osztályt elzártak a külvilágtól.

A kínai egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy újabb 9 ember halt meg atípusos tüdőgyulladásban (SARS), és további 203 kapta el a fertőzést. Ezzel a SARS már 139 halálos áldozatot szedett Kínában, s a fertőzöttek száma 3106-ra emelkedett. Az új megbetegedések csaknem fele (96) Pekingben történt, ahol immár 59 ember halt meg a kór következtében: több, mint Kína bármely más térségében, beleértve a déli Kuangtung tartományt is, ahol a SARS novemberben felütötte a fejét.

Pekingben karanténba helyeztek csaknem nyolcezer olyan embert, aki szoros érintkezésben állt SARS-betegekkel. A városi hatóságok vasárnap 7000 emberről beszéltek, a hétfői közlése szerint már 7672 személy áll vesztegzár alatt a pekingi Népi Kórház környékén, a Központi Pénzügyi és Gazdasági Egyetem körzetében és a Műszaki-tudományos Kutatóintézet három diákszállójában.

Lezártak egy építkezést is Tungcseng negyedben. A pekingi sajtó 128 egészégügyi létesítmény elszigeteléséről adott számot. A Népi Kórházon kívül elzártak a külvilágtól 24, SARS-betegek fogadására kijelölt kórházat, 29 közkórház SARS-betegfogadó részlegét, valamint 74 lázasbeteg-ellátó kórházi részleget. A városvezetés mostantól rendszeres tájékoztatást ad a vesztegzár alá vont városrészekről és személyekről a Nemzetközi Egészségügyi Szervezetnek (WHO).

KAPCSOLÓDÓ CIKK