Ázsiai országok vezetői találkoznak kedden Thaiföldön, hogy összehangolják az új típusú tüdőgyulladás megfékezésére hozott intézkedéseket. A betegség eddig világszerte 330 ember halálát okozta. A legrosszabb a helyzet Kínában, ahol több ezer embert zártak karanténba.

Hétfőn Kínában elérte a 139-et az új típusú tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma, Hongkongban mind ez idáig 138-an vesztették életüket. A thaiföldi találkozón várhatóan döntés születik egy kötelező ellenőrzési rendszerről, amit a fertőzött országok, illetve tartományok határán léptetnek életbe - írja a BBC.

A találkozót megelőzően Kínában 16 kormánytisztviselőt bocsátottak el, azzal az indokkal, hogy nem tettek meg mindent a SARS (új típusú tüdőgyulladás) megfékezéséért. A kínai lapok szerint köztük volt Hunan tartomány járványügyi felelőse is, valamint két telefonszolgálatos, akik ahelyett, hogy a 24 órás telefonos ügyelethez érkező kérdésekre válaszoltak volna, számítógépes játékokkal töltötték a munkaidejüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleménye szerint Vietnamban, Szingapúrban, Hongkongban és Kanadában már tetőzött az atípusos tüdőgyulladás-járvány, Kínában azonban még gyorsuló ütemben terjed a betegség.