EU-cégjegyzékre hivatkozva csaltak

EU-cégjegyzékben való megjelenésre hivatkozva kért és kapott 1 millió 200 ezer forintot egy nem létező társaság nevében két ember, akiket csalással gyanúsít a rendőrség.

Törönykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-nek elmondta: a rendőrség adatai alapján az előzetes letartóztatásban lévő szerb-montenegrói állampolgár és körözés alatt lévő társa a Dél Ház 2002. Kft nevében felhívásokat küldtek ki főként Pest megyei és budapesti gazdasági társaságok, vállalkozók részére.

A levélben a címzettektől hétezer ötszáz forint plusz áfát kértek arra való hivatkozással, hogy a megkeresettek adatait megjelentették az "Európai Uniós Gazdasági Társaságok Névjegyzékében".

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy sem a hivatkozott kiadó, sem a kiadvány nem létezik. Ennek ellenére a két személy által megadott bankszámlára 131 cég, egyéni vállalkozó, gazdasági társaság összesen egy millió kétszáz ezer forintot utalt át. A rendőrség a bankszámlát zárolta, így a sértettek többségét kártalanítani tudják - mondta Toronykőy Márta.