Kuba ismét az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában

Az Egyesült Államok kedden kivonult az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának New York-i üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy Kubát három évre ismét beválasztották a világszervezet Emberi Jogi Bizottságába.

Sichan Siv, az Egyesült Államok nagykövete az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában botrányosnak nevezte Kuba beválasztását. Elmondta, hogy az amerikai küldöttség azért vonult ki az ülésről, mert Washington megítélése szerint a szigetországban sértik meg a legsúlyosabban az emberi jogokat a nyugati féltekén.

Az ülésen az 53 tagú bizottság 24 új tagját választották meg, köztük olyan országokat, amelyek nem kifejezetten az emberi jogok élharcosának a hírében állnak. Beválasztották a bizottságba egyebek közt Szaúd-Arábiát, Oroszországot és néhány igen rossz emberjogi bizonyítvánnyal rendelkező afrikai országot.

Az ENSZ szabályzata értelmében a tagállamok regionális csoportjai maguk között döntik el, mely országok képviseljék a térséget a világszervezet különféle testületeiben. A latin-amerikai országok Kubát, Costa Ricát, a Dominikai Köztársaságot, Guatemalát, Hondurast és Perut választották a hat üres helyre.

Kedden vita nélkül a bizottság tagjai közé választották Magyarországot.