Az EU üdvözli a palesztin kormány megalakulását

Az izraeli és a palesztin állam békés egymás mellett élése akkor lehetséges, ha megszűnnek az erőszakos akciók és a terrorizmus.

A palesztin vezetésnek hatékonyan kell küzdenie a terrorizmus ellen, s tiszteletben kell tartania a demokrácia és a szabadság alapelveit.

Izraelnek készen kell állnia arra, hogy segítse a palesztin állam megszületését.

A rendezés véget vet az izraeli-palesztin konfliktusnak és az Izrael által még 1967-ben elfoglalt területek megszállásának, s elvezet majd ahhoz, hogy az arab államok elismerjék Izrael jogát a békés és biztonságos létezéshez - hiszen a konfliktus szír és libanoni mellékágában is lehetővé teszi majd a béke előmozdítását.

Első szakasz

A terrorizmus és az erőszak beszüntetése, a palesztinok életének normalizálódása és saját nemzeti intézményeik létrehozása.

A palesztinok kötelezettséget vállalnak, hogy azonnal beszüntetik az erőszakos akciókat, s a biztonsági kérdésekben újrakezdik együttműködésüket az izraeliekkel.

A palesztinok végrehajtják a szükséges politikai reformokat, és készülnek saját államuk létrehozására, egyebek közt egy alkotmány megszövegezésével.

Izrael kivonja erőit a 2000 szeptembere óta újra elfoglalt területekről, és befagyasztja a zsidó telepek létrehozását.

A palesztin vezetés egyértelműen elismeri Izrael jogát arra, hogy békében és biztonságban élhessen, s feltételek nélküli tűzszünetre, valamint az erőszakra buzdítás beszüntetésére szólít fel.

Az izraeli vezetők egyértelműen kötelezettséget vállalnak, hogy segítik egy szuverén és életképes palesztin állam létrehozását.

Ebben a kulcsfontosságú első szakaszban a biztonsági követelményeken lesz a hangsúly: a palesztinoknak le kell tartóztatniuk mindazokat, akik folytatni akarják a terrorakciókat, s le kell rombolniuk a terroristák infrastruktúráját, szervezeti hátterét, egyebek közt fegyverzetük lefoglalásával.

Izraelnek pedig meg kell próbálnia a bizalom helyreállítását, például azzal, hogy lemond a különböző megtorló lépésekről (házak lerombolása, kiutasítások, lefoglalások). Ezzel párhuzamosan létrehozzák azokat a módszereket, amelyekkel ellenőrizni lehet a kötelezettségvállalások betartását.

A palesztinoknak létre kell hozniuk a különböző demokratikus struktúrákat, és Izraelnek ezt segítenie kell: egyebek közt különböző humanitárius gesztusokkal, a palesztinok kelet-jeruzsálemi intézményeinek újbóli megnyitásával és a megszállt területeken engedély nélkül létrehozott zsidó telepek felszámolásával.

Második szakasz

Ez a rész azzal foglalkozik, hogy milyen erőfeszítéseket kell tenni 2003 júniusa és decembere között egy független, de még csak ideiglenes határok között élő palesztin állam létrehozásáért. Izraelnek segítenie kell abban, hogy ez az állam területileg folytonos legyen, a kvartettnek pedig abban, hogy az ENSZ elismerje ezt az államot.

 Ha a kvartett úgy ítéli meg, hogy a feltételek megteremtődtek, akkor meg kell szervezni a palesztin választásokat. Egyben a kvartettnek egy nemzetközi konferenciát kell összehívnia, újabb erőfeszítést téve a közel-keleti átfogó béke megteremtéséért.

Harmadik szakasz

Ebben a szakaszban meg kell erősíteni a még csak átmeneti jellegű palesztin államot és annak intézményeit, valamint a biztonságot. Egyben el kell kezdeni az izraeli-palesztin tárgyalásokat a végleges rendezésről.

Újabb nemzetközi konferenciát kell összehívni 2004 elején annak érdekében, hogy 2005-ig létrejöhessen a végleges határok között létező palesztin állam. Ekkor kell dönteni Jeruzsálem, a palesztin menekültek és a zsidó telepek sorsáról is.

E szakasz végére rendezni kell az izraeli-palesztin konfliktust, és az arab államoknak normális kapcsolatokat kell kialakítaniuk Izraellel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő