Kötelező orvosi vizsgálatot vezettek be a római repülőtéren a járvány sújtotta országokból érkező gépek utasainak. Megmérik a lázukat, és megkérdezik az elérhetőségüket. Milánóban egy olyan gyorstesztet dolgoztak ki, amely 4 óra alatt kimutatja, ha a beteg SARS-szal fertőződött.

A milánói kórházban bejelentették, hogy hamarosan betegeken is kipróbálják azt a gyorstesztet, amely állítólag négy óra alatt megállapítja, hogy a páciens megfertőződött-e a SARS-szal. A laborvizsgálatok már elkészültek, hamarosan egy 50 éves asszonynál és egy 7 hónapos csecsemőnél próbálják ki a gyorstetsztet, akikről milánóban azt gyanítják, hogy atípusos tüdőgyulladásuk lehet. Maria Rita Gismondo, a kórház laboratóriumának vezetője elmondta, hogy az eredményektől függ majd, mikor lehet bevezetni a gyorstesztet, és hozzátette, hogy valószínűleg ez még időt vesz igénybe.

Rómában ugyanakkor komoly óvintézkedéseket vezettek be a repülőtéren szerda reggeltől. A fiumicinói reptéren úgynevezett "védett folyosón" keresztül hagyják el az utasok a fertőzött országokból érkező gépeket. A repülőgép ajtajától egészen a csomagok futószalagjáig anélkül kell megtenniük az utat az érkezőknek, hogy közben - az őket megvizsgáló orvosokon kívül - bárkivel érintkeznének.

Mindenkinek kötelezően ki kell tölteni egy kérdőívet, amelyen megadja az adatait és azt, hogy a következő 14 napban hol lehet elérni. A repülőtéri orvosok mindenkit fülhőmérővel várnak, jelentette a RAI olasz televízió. A drága szerkezetből a polgárivédelem juttatott tíz darabot a repülőtéri egészségügyi szolgálatnak. A hőmérő néhány másodperc alatt pontosan kimutatja a lázat és a hőemelkedést. Az utasokat vizsgáló orvosok maszkban, védőruhában vannak.