A területet békéért elv alapján, 2005-re a biztonságban élő Izrael és az életképes palesztin állam megteremtését célozza az érintett feleknek szerdán hivatalosan is átnyújtott közel-keleti rendezési útiterv - hangsúlyozta szerdai londoni sajtótájékoztatóján a brit külügyminiszter.

Jack Straw szerint a béketerv megvalósításához mindkét fél részéről "vezetői fantáziára és politikai bátorságra" van szükség. Straw azt mondta: Nagy-Britannia kész segítséget nyújtani az izraeli és a palesztin biztonsági szerveknek az olyan válogatás nélküli erőszakcselekmények felszámolásához, mint amilyen hajnalban is történt Tel-Avivban. Hozzátette: nem fogadható el a terrorcselekmények mentségéül, ha terroristák szabadságharcosoknak nevezik magukat.

A külügyminiszter szerint Észak-Írország példája is azt mutatja, hogy kompromisszumok szükségesek a feloldhatatlannak tűnő ellentétek elsimításához. Straw szerint nyilván az izraeli-palesztin rendezési folyamat is fájdalmas lesz, de mindkét nép elsöprő többsége békét akar, és a nemzetközi közösség most felajánlotta az ehhez vezető lehetséges utat.