A palesztin parlament kedden este bizalmat szavazott Mahmúd Abbász miniszterelnöknek és kormányának. Ezzel megadta a lehetőséget arra, hogy nyilvánosságra kerüljön, majd megvalósuljon az Izraellel való viszály rendezésére az Egyesült Államok védnökségével kidolgozott béketerv.

A ciszjordániai Rámalláhban tartott ülésen a 83 tagú törvényhozás 51 igen, 18 nem szavazattal, három tartózkodással fogadta el Abbászt - mint első palesztin miniszterelnököt - és az általa előterjesztett minisztereket. A kabinet tagjai között egyaránt vannak olyanok, akiket Jasszer Arafat bírálóinak tartanak, de olyanok is, akik az Arafat-féle fő erő: a Fatah szervezet hű híveiként támogatják a palesztin vezetőt. Maga Abbász kormányfő mérsékelt nézeteket valló személyiség, aki - mint a Reuters kiemelte - elítéli az izraeliek elleni palesztin támadásokat, de a palesztin területek izraeli megszállva tartását is.

A bizalmi szavazás pozitív eredménye azért is jelentős, mert az Egyesült Államok már korábban közölte: ha a palesztin parlament jóváhagyja Abbász kormányát, akkor hamarosan nyilvánosságra kerül és életbe lép az Európai Unióval, az ENSZ-szel és Oroszországgal közösen kidolgozott "útiterv", amelynek az a célja, hogy véget érjen az erőszakcselekmények több mint két és fél éve tartó sorozata az izraeli és a palesztin fél között, és hogy megteremtődjenek egy független palesztin állam 2005-ig történő létrejöttének feltételei.