Pekingben még nem tetőzött a SARS

Pekingben még nem tetőzött az atípusos tüdőgyulladás-járvány. A város egészségügyi illetékese szerint a majdnem két hete tartó csúcsfázis egyelőre tovább tart, és nem lehet megjósolni, hogy mikor kezd el csökkenni az új megbetegedések száma.

Liang Van Nian, a pekingi közegészségügyi hivatal helyettes vezetője szerint a kínai fővárosban naponta mintegy százan betegednek meg súlyos heveny légúti szindrómában (SARS) azóta, hogy április 21-én csúcsszakaszába lépett a járvány. A helyzetet azonban már sikerült stabilizálni olyan értelemben, hogy az új megbetegedések száma nem növekszik - mondta pénteki pekingi sajtóértekezletén.

 

Az illetékes szerint 10 napon belül csökkenhet az új megbetegedések száma Pekingben is, feltéve, hogy a vírusnak nem keletkezik mutációja és a járvány ugyanolyan minta szerint zajlik le, mint a déli Kuangtung tartományban és Hongkongban. A betegségről és a fertőzés módjáról azonban még nagyon keveset tudni, ezért korai megjósolni, hogy mikorra sikerül legyőzni a vírust - mondta Liang Van Nian, aki ugyanakkor arra számít, hogy idővel kialakul egyfajta természetes védettség a lakosságban a fertőzéssel szemben.

 

A kínai fővárosban eddig 1553-an betegedtek meg az életveszélyes tüdőgyulladásban és közülük 82-en haltak bele a rejtélyes fertőzésbe.

 

Pekingben közben átadták Kína legnagyobb SARS-kórházát, amelyet mindössze nyolc nap alatt húztak fel a fertőző tüdőgyulladásban szenvedők elkülönítésére. Csütörtökön este már be is szállították a betegek első, 156 fős csoportját a város peremén rekordidő alatt, előregyártott elemekből felépült kórházba, amelyben egyidejűleg akár 1000 pácienst is kezelhetnek.

 

A kizárólag SARS-betegek kezelésére szolgáló kórházban a kínai hadsereg 1200 fős egészségügyi személyzete teljesít szolgálatot. Az építkezésen hétezren dolgoztak egyszerre, hogy minél előbb elkészülhessen a SARS-fertőzötteket elkülönítő kórház.

 

A Reuters jelentése szerint több mint kétezer vietnami diák készül arra, hogy a SARS-járvány miatt elhagyja Kínát az elkövetkező napokban. Jelenleg mintegy 3000 vietnami állampolgár él Kínában, köztük 2400 diák. Vietnam pekingi nagykövetsége közölte, hogy szükség esetén kész charterjáratokat szervezni a hazautazók számára.

 

A Kínából hazatérő vietnamiaknak azt ajánlják, hogy 14 napig ne érintkezzenek senkivel és állandóan viseljenek gézmaszkot az esetleges fertőzés továbbadásának megakadályozása céljából. A Reuters úgy tudja, hogy a vietnami hatóságok nem hivatalosan lezárták a szárazföldi és vízi határátkelőhelyeket a kínai turisták előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK