Az Európai Unió Görögországban tárgyaló külügyminiszterei szombaton megállapodtak az első közös európai biztonsági stratégia tervezetének kidolgozásában annak érdekében, hogy az iraki válsághoz hasonló helyzetekben a jövőben elkerülhessék a diplomáciai megosztottságot.

A 25 jelenlegi és belépésre váró ország külügyminiszterei, akik a legkeletebbre fekvő görög sziget, Kaszterlórizon kikötőjében horgonyzó luxustengerjárón tanácskoztak, a védelmi és transzatlanti kapcsolatokról szóló vitát követően jutottak egyezségre - értesült európai uniós forrásból a Reuters brit hírügynökség. "A miniszterek megállapodtak abban, hogy megbízzák Javier Solanát, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét az európai biztonsági stratégia felvázolásával" - közölte a forrás.

A cél, hogy megteremtsék a fenyegetést jelentő veszélyforrások közös értékelését olyan kérdésekben, mint a tömegpusztító fegyverek, a terrorizmus, a zűrzavarba süllyedt, úgynevezett sikertelen államok, a regionális konfliktusok és a menekültáradat. Ez lehetővé teszi az elkövetkezendő válságok jobb előrejelzését és végső soron egy közös doktrína elfogadását arról, hogy mely esetekben számít helyénvalónak az erő alkalmazása.