Gerhard Schröder német kancellár kommandósokat akar küldeni 31 európai turista után, akik  még februárban tűntek el Algériában. A Szaharában motorokkal és autókkal együtt eltűnt utazók áprilisban adtak utoljára életjelet magukról. Feltételezések szerint elrabolták őket.

Február 21-én Algéria déli részén, a líbiai határ közelében tűnt el összesen 31 európai turista: 15 német, 10 osztrák, 4 svájci, egy holland és egy svéd. Az utazók kisebb csoportokban autókkal és motorokkal száguldoztak a Szaharában, vezető nélkül utazva. Eltűnésük óta semmilyen nyomot sem találtak, pedig algériai katonák ezrei helikopterekkel és tevékkel is keresték őket. Különleges hőérzékelő berendezésekkel azt is megállapították, hogy a homok sem temethette be őket. Mivel az összes jármű is eltűnt, és semmilyen nyom sem maradt utánuk, a hatóságok azt feltételezik, hogy elrabolták őket.

Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a rablást. Az algériai kormány szerint a térségben az al-Kaidával együttműködő szervezetek vannak, és terroristák fogsásába kerültek az elveszett turisták. Más források szerint az algériai titkosszolgálat lázadó egységei állnak a háttérben, akik saját kormányukat akarják nehéz helyzetbe hozni az emberrablással.

Az emberrablásról szóló teóriát erősíti, hogy az osztrák kormány április 8-án bejelentette, hogy az eltűnt turisták a következő üzenetet hagyták: "Életben vagyunk". Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hogyan és hol hagyták az üzenetet.

A térségben dolgozik már a német GSG9 nevű különleges kommandó öt embere, és a német szövetségi nyomozóhivatal több tanácsadója is. Schröder egy hétfőn megjelenő interjújában jelezte, hogy komolyabb, kimondottan túszok kiszabadítására kiképzett alakulatot küldene a térségbe, ha erről sikerül megegyezni az afrikai hatóságokkal.