Algéria: elengedik az európai turistákat

Hamarosan visszanyerik szabadságukat azok az európai turisták, akiket februárban, illetve márciusban ejtettek foglyul ismeretlen támadók a Szahara algériai részén - jelentette hétfőn az algériai állami rádió. Összesen 15 német, 10 osztrák, 4 svájci, egy svéd és egy holland turista tűnt el a Szahara algériai részén február, illetve március folyamán különböző időpontokban.

Február 21-én három, összesen 11 főből álló turistacsoportnak - hat német, egy holland és négy svájci állampolgárnak - veszett nyoma rejtélyes módon az Algírtól 800 kilométerre délkeletre fekvő Vargla és az 1500 kilométerre délkeletre fekvő Dzsanet városok között. Négy Augsburgból származó turista - két nő és két férfi - február 22-én utazott Algériába többhetes körútra, de március 8. óta semmi hír nem érkezett felőlük. Hat további német turista március 17-én tűnt el. Tíz másik európai különböző helyen és időpontban esett a feltételezett emberrablók fogságába.

- A turisták sorsának kérdése megoldás felé közeledik. Hamarosan visszatérhetnek hazájukba - jelentette az algériai rádió tudósítója az ország déli részén fekvő Illizi városból. A túszokat két csoportban őrzik: az egyiket Illizi, a másikat az ugyancsak dél-algériai Tamanraszet város közelében.

Az algériai rádió értesüléséről hírt adó Reuters hírügynökségnek egyelőre nem sikerült algériai hivatalos személyektől megerősítést kapni vagy további részleteket megtudni.

Egy Algériában szolgálatot teljesítő nyugati diplomata feltételezése szerint az algériai terrorista szervezetekkel összejátszó helyi hadurak fogságában vannak a turisták.